Enthousiasme groot bij veehoud(st)ers!

Deze week vond de laatste selectieronde plaats voor… (lees meer)

Nieuwe medewerk(st)er gezocht!

In Brabant en Limburg kunnen we er nog wel een goede… (lees meer)

Enthousiasme groot bij veehoud(st)ers!

Deze week vond de laatste selectieronde plaats voor de dochtergroepen van Bulykin en Jotani. Opvallend was de bereidheid van veehoud(st)ers om één van hun fraaiste dieren enkele dagen af te staan voor een dochtergroep. Veel veehouders weten uit het verleden dat hun dieren in goede handen zijn bij de verzorgers van KI Kampen en wellicht daardoor is het beschikbaar stellen veelal geen probleem. Maar ook opvallend was de medewerking die wij nu onderweg al tegenkwamen. Op de eerste dag kwamen wij rond half zeven aanrijden bij de familie Zonnenberg in Herpen. Jotanidochter Dz Jinske 19 was mooi gewassen en werd perfect voorgebracht door dochter Jade en gade geslagen door haar zusje Lieve. Mooi om te zien dat het hele gezin zo meeleeft, hopende dat hun koe mee mag naar Zwolle. Na een reis van vele honderden kilometers die ons door Brabant, Limburg, Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht voerde kwamen wij uit in Gelderland op het bedrijf van de familie Zieverink in Gelselaar. Ook hier stonden de koeien mooi gewassen, op het uier gezet en halstermak klaar. Ook hier veel spanning bij vader en zoon Zieverink, hopende op de woorden…..zij mag naar Zwolle. Zo maar twee voorbeelden maar eigenlijk was de medewerking overal super! Veel dieren waren gewassen, op het uier gezet of werden even voorgeleid door de veehouder. Na twee lange dagen kunnen wij niet anders concluderen als dat de medewerking super was, maar helaas moesten wij ook veehouders teleurstellen omdat hun koe niet mee kan. Maar voor Jade gaat een wens in vervulling, zij gaat met Jotanidochter Jinske naar Zwolle en zal haar zelf voorbrengen!

Nieuwe medewerk(st)er gezocht!

In Brabant en Limburg kunnen we er nog wel een goede vertegenwoordiger bij hebben. Huub Goossens, wie kent hem niet, wordt toch een dagje ouder en wil het zachtjes aan wat kalmer aan gaan doen.

Het werk:

In uw werkgebied Brabant en of Limburg bent u verantwoordelijk voor de verkoop van sperma, begeleiding van onze DHZ-ers en uitbreiding van ons klantenbestand. Twee ochtenden in de maand helpt u met stieren dekken.

Uw profiel:

U heeft minimaal een opleiding op MBO-nivo en een ruime kennis van de rundveefokkerij. U kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken. U wilt van uw hobby uw werk maken. Ervaring in een soortgelijke functie is een pré.

Uw toekomst:

U krijgt een leuke, uitdagende en afwisselende baan in een prima werksfeer. U bent onderdeel van een zeer goed gemotiveerd team en heeft een grote mate van zelfstandigheid. Kortom, u heeft een baan voor het leven.

Uw sollicitatie voorzien van C.V. kunt u nu mailen naar: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit email adres te bekijken)

Sturen mag ook, K.I. Kampen, De Bese 1, 7722 PD Dalfsen. Voor meer info kunt u bellen met Gerard Vosman.

Telefoon K.I. Kampen 0529-431967

Jotani, grensverleggend!

Een mooi voorbeeld van hoe belangrijk een diepe koefamilie is zien we terug bij de dochtergroep van Jotani. We hebben het hier over de Juliastam van Jacob en Anita Werler uit Vaassen. Een familie die uitblinkt in veel kilogrammen melk, prima gehalten en daarnaast best exterieur. Juist veel van deze eigenschappen zagen wij tijdens de voorselectie terug bij de Jotanidochters. Op de NRM zullen wij een dochtergroep tonen die veel aanhangers zal hebben. Met hun harmonisch gebouwde lichamen, voorzien van mooie overgangen, super uiers en de grensverleggende kwaliteitsbenen zal Jotani menigeen overtuigen. In april kreeg Jotani zijn eerste fokwaarde die zich kenmerkt door mooie cijfers. Opvallend tijdens de eerste rondgang was dat veel gebruikers van het eerste uur de stier opnieuw inzetten. De NRM organisatie biedt ons de mogelijkheid om zes dieren in te sturen naar Zwolle. We hadden er zonder twijfel wel twintig kunnen sturen maar de zes geselecteerde dieren zullen u een uitstekend beeld geven van de kwaliteiten van Jotani!Jotanidochter, Zenderzicht 27

Succes voor Fearless in Portugal!

Veenhuizer Fearless heeft het in Nederland niet tot fokstier geschopt. Daarvoor komt zijn productievererving tekort. Wel is hij een uier vererver bij uitstek. Nu nog scoort hij hiervoor 112. Op de provinciale keuring van de Alentejo in Portugal was er afgelopen zaterdag succes voor Jos en Martine Pronk met hun Fearlessdochter koenummer 259. Deze super geuierde Fearlessdochter werd uitgeroepen tot dagkampioene melkkoeien op de keuring gehouden in Moita, vlak bij Lissabon. Koenummer 259 heeft inmiddels twee keer gekalfd en haar productie is voorspelt op 11.555 kg met 5,15 vet en 3,24 eiwit. Voor de familie Pronk was het niet de eerste keer dat ze met een kampioene naar huis gingen. In 2014 wisten ze met een Tacodochter het reservekampioenschap te veroveren. Het is alweer bijna 20 jaar geleden dat de familie Pronk vertrok vanuit het Brabantse Elsendorp naar Odemira in het Zuiden van Portugal. In een prachtige omgeving en op een keurig bedrijf melken ze hier een kleine 400 koeien. Sinds 2008 maken ze gebruik van KI Kampenstieren en daar hebben ze goed mee geboerd gezien de keuringssuccessen en de voorspelde productie. Familie Pronk proficiat met deze bijzondere koe!Fam. Pronk met Fearlessdochter koe 259

Heuvel Bulykin verrast bij voorselectie!

Over een dikke maand is het zover, de NRM 2017 in Zwolle. Op vrijdag 30 juni en zaterdag 01 juli zullen de IJsselhallen het decor vormen voor de presentatie van de dochtergroepen (vrijdag) en ruim 250 individuele dieren voor de keuring (zaterdag). KI Kampen zal twee groepen tonen, Heuvel Bulykin en Jotani. Deze week zullen wij u vast een voorzetje geven van wat u mag verwachten van outcrosstier Heuvel Bulykin, een Lonarzoon uit een Paramountmoeder gefokt door Bert en Harriët van ’t Oever uit Kamperveen. Tijdens de voorselectie kwamen we veel dieren tegen die tegen de droogstand liepen of al droog stonden. Inmiddels hebben een aantal van deze dieren hun tweede lactatie gestart en konden we het licht op groen zetten voor de primeur. Met het zien van deze tweedekalfs dochters werd ons al snel duidelijk dat Bulykin veel te bieden heeft en dat zijn dochters laatrijpe koeien zijn die flink uitzwaren. Op papier is Bulykin een stier die weinig fouten laat zien. Met zijn mooi opgebouwde produktie-index met positieve gehalten en een onderbalk zonder extremen wist hij al te overtuigen. Mooi dat wij dit terug zien in de praktijk. Bulykin verraste ons met fraai typische dochters die in het bezit zijn van prima gevormde uiers. Zoals het nu lijkt zullen wij op de NRM een groep tweedekalfs dieren tonen die het bovenstaande volledig zullen bevestigen.Heuvel Bulykin

Twee bijzondere Jotanidochters bij Jongsteins!

Bij het selecteren van de Jotanidochters voor de dochtergroep op de komende NRM kwamen wij twee wel heel bijzondere vaarzen tegen. We hebben het hier over J.S. Otani en Linda 72. Beiden gehuisvest op het bedrijf Jongsteins in Hoogblokland. Wat deze dieren zo bijzonder maakt is de hoge melkgift in combinatie met het fraaie uiterlijk. Het fraaie uiterlijk kon je nog verwachten wetende dat Jotani de nummer één Red Holstein exterieurstier van Nederland is. Maar op het gebied van productie verbaasden beide vaarzen ons wel. Niet vaak komen wij vaarzen tegen met een dagproductie van 45 kilogram of hoger maar J.S. Otani had bij de laatste melkcontrole zelfs 47,6 kilogram. Niet slecht voor de met 87 punten algemeen voorkomen ingeschreven Jotanidochter. Haar halfzusje Linda 72, ingeschreven met AB 86 punten kwam zelfs tot 56,4 kilogram melk bij de laatste controle. Kees de Jong van Jongsteins is dan ook zeer tevreden over zijn Jotanidochters en omschrijft deze als foutloos gebouwde dieren met beste uiers en benen. Een stier die wij zeker weer gaan gebruiken. Helaas kunt u beide dieren niet zien op de komende NRM. Niet omdat deze Jotanidochters niveau te kort komen maar simpelweg omdat ze de verkeerde kleur hebben. Wij willen graag een roodbonte dochtergroep tonen van Jotani op de komende NRM.Veelgeefster J.S. Otani, AB 87 in werkpakSucces voor Red Banditdochter Denver!

Voor één van de eerste melkgevende dochters van de stier De Vlottenburg Red Bandit was er meteen succes op de videokeuring die werd georganiseerd door fokclub de Liemers. Red Bandit is een Andyzoon uit de fantastisch fokkende De Vlottenburg Bernadet 332 (AB88) een Lightningdochter waarvan op dit moment vele vaarzen afkalven. De Vlottenburg Denver 8 schreef meteen het reservekampioenschap op haar naam. Deze nog jonge Red Banditdochter laat een fraai type zien, hard in de bovenbouw en voorzien van een mooie ribbenpartij, daarnaast bezit zij een sterk aangehechte uier. Mooi dat de inspecteur dit ook constateerde en haar onlangs beloonde met een algemeen voorkomen van 87 punten! Wanneer alle dochters zo worden komt het vast goed met de vervolgcarrière van Red Bandit. Familie Gieling proficiat met het behaalde resultaat!

KI Nieuws en Stierenkaart mei 2017 online!

Hij is er weer! de online versie van het KI Nieuws en Stierenkaart mei 2017. Hopelijk bieden deze edities u veel nuttige informatie en het nodige leesplezier!! Onder de button “KI Nieuws” en “Stierenkaart” kunt u het mei 2017 nummer in z’n geheel lezen.

Nieuwe FH stier beschikbaar!

Met Bloemplaat Hoeve Ewoud presenteren we een zuivere FH stier met uitzonderlijke kwaliteiten. Met Bernard 26 heeft Ewoud een vader die bijna lijstaanvoeder is van het FH klassement. Zijn productie-index waarbij de ruime melkvererving wordt gecombineerd met positieve gehalten is rondom goed opgebouwd. Daarbij vererft Bernard 26 prima functionele eigenschappen en voor exterieur zijn het uitstekende koeien die met name op oudere leeftijd indruk maken met balansrijke frames gecombineerd met solide goed gevormde uiers en stappend op beste benen. Kijken we naar moederskant dan zijn de prestaties ongekend best te noemen. Om te beginnen met overgrootmoeder Roosje 97 (v. Marcus) een zeer vruchtbare koe, afgekalfd voor de zevende keer op een leeftijd van exact negen jaar en een gerealiseerde levensproductie van 77.549 kg melk met 4.47% vet en 3.54% eiwit in 3243 productiedagen. Ook de grootmoeder van Ewoud heeft voor de zevende keer op negenjarige leeftijd afgekalfd en ook zij heeft een beste levensproductie gerealiseerd, in 2715 dagen 75.236 kg melk met 4.60% vet en 3.69% eiwit, goed voor een gemiddelde lactatiewaarde van 119+. Ook de moeder van Ewoud, Roosje 145 (v.Jacob 8) is een zeer vruchtbare koe en geheel in de familietraditie weet ook zij beste lijsten te noteren gezien haar behaalde levensproductie tot heden van 76.953 kg melk met 4.95% vet en 3.75% eiwit. Op haar beurt weet ze dit ook weer prima door te geven aan haar nakomelingen. O.a. de volle zuster van Ewoud is een prachtkoe die in haar tweede lijst voorspeld staat op 8.980 kg melk met 4.52% vet 3.70% eiwit lw115+. Bloemplaat Hoeve Ewoud zelf heeft een verfrissende bloedvoering voor zowel het FH- maar zeker ook voor het Holsteinras. Hij kan een prima aanparing zijn voor menig scherpe Holsteinkoe.Bloemplaat Hoeve EwoudJotani, de nieuwe nummer 1!!

Met vier debutanten waarbij Jotani debuteert als hoogste exterieurvererver binnen de Red Holsteinpopulatie en met dikke plussen voor de meeste stieren van de gevestigde orde is de april indexendraai glansrijk verlopen voor de KI Kampen fokstieren. Zowel bij zwartbont als bij roodbont wordt het fokstierregiment versterkt met twee aantrekkelijke nieuwkomers. Om te beginnen bij zwartbont waar Big Winnetoe met 219 NVI (+49) hoog binnenkomt in de ranking. Big Winnetoe kan het best omschreven worden als een hoge gehaltenvererver met best exterieur (113 totaal). Winnetoe is een Windbrookzoon uit de bekende Jorryndochter Big Anna jacoba 115 van de familie Knoef waardoor hij bestempeld kan worden als een echte outcross stier. Stalgenoot Abtshoeve Top Secret maakt indruk met een prima productie-index ook in combinatie met best exterieur (110 totaal). Met 170 NVI (+73) debuteert hij eveneens op een prima niveau. Bij roodbont maakt Jotani zijn debuut als hoogste exterieurvererver (117 totaal) en daarbij heeft hij een mooi opgebouwde productie-index uitmondend in 179 NVI (+85). Jotani heeft als basis de Julia koefamilie van de familie Werler waar ook Red Cliff een loot uit is. Als vader heeft Jotani zoals zijn naam al doet vermoeden de Amerikaanse exterieurvererver Jotan. Via een beste Konvoydochter komen we bij stammoeder Julia 382, de excellent 92 punten Stadeldochter en de moeder van o.a. Red Cliff en Bolero. Met deze outcross pedigree, Jotan x Konvoy x Stadel x Beverlake Nick is Jotani een breed inzetbare stier binnen de Red Holsteinfokkerij. Als laatste verwelkomen we Idealzoon Baarlinger Martijn als nieuwkomer. Martijn debuteert met een sterke productie-index en ook voor exterieur weet hij te overtuigen met 108 totaal. De grootste nieuwswaarde van de aprildraai is natuurlijk de komst van nieuwe fokstieren maar het blijft ook belangrijk dat veel gebruikte stieren hun niveau handhaven en dat doen de roodbonte fokstieren Red Cliff, Torpedo, Aalshorst Pleasure en Talentino overtuigend. Alleen Youri moest deze indexronde 171 NVI (-34) wezenlijk inleveren. De sterkste troeven van Youri blijven onveranderd best exterieur, uitmuntende gezondheidskenmerken en extreem hoge gehalten. Opvallend bij de zwartbonte fokstieren is het grote aantal stijgers, Windfall Profit 173 NVI (+52), Elagaaster Salero 172 NVI (+58), Wintersell Stellation 133 NVI (+27), Koepon Wellness 115 NVI (+17) en ook good old Big Winner wist 17 NVI punten te stijgen. Debet aan deze stijgingen is met name de winst geboekt voor productie wat weer lijkt veroorzaakt door toevoeging van de vierde en vijfde lactatie in de indexberekening. De grootste stijgers Profit en Salero weten naast flinke productie winst ook vier punten winst te pakken voor dochtervruchtbaarheid waardoor het grootste gedeelte van hun opmars in de ranking verklaard is.JotaniJotanidochter Lillian 29

Jotani, nieuwe exterieurtopper!?

We komen onderweg van elke stier wel is een paar aparte dochters tegen. Wat we echter van Jotani tegenkomen is ongeëvenaard. Niet een paar aparte dochters, nee, alleen maar aparte dochters. Jotani gefokt door een samenwerkings verband van de families Werler uit Vaassen en Nooteboom uit Oene komt uit de koefamilie die ook de stieren Red Cliff en Bolero heeft voortgebracht. Hij is een Jotanzoon uit een Konvoymoeder. Achter de Konvoy vinden we de 92 punten Stadeldochter Julia 382, tevens de moeder van Red Cliff en Lowlands Bolero. Van Jotani zijn 26 dochters gekeurd met gemiddeld bijna 84 punten voor algemeen voorkomen. Wat valt op als je de gekeurde dochters ziet? Het zijn best ontwikkelde dieren met een ruime voorhand er in. Ze hebben veel inhoud en zonder uitzondering hellende kruisen. Uiers en benen zijn onberispelijk! Woensdag 5 april krijgt Jotani in ieder geval zijn eerste fokwaarde en dan weten we wat hij waard is.JotaniJotanidochter Lillian 29, AB88

Big Winnerdochter piekt!

Op papier verwacht je niet direct dat een Big Winnervaars de koe is met de hoogste lactatiewaarde. Big Winners zijn juist slow starters die elke lactatie beter worden. Zo niet bij Titus en Richard Groenestege uit Kuinre. Hun Big Winnervaars Marielle 141 piekt al in de eerste lijst. In 379 dagen kwam ze tot 12.743 kg melk met 4.34 vet en 3.92 eiwit. Lactatiewaarde 126+ Ze is niet alleen een productieve vaars maar ook een functionele met haar 86 punten voor uier en 84 voor beenwerk.Big Winnerdochter Marielle 141

Actiestieren Big Keizer en KIK Barbaros ruilen van maand

Omdat er van KIK Barbaros, de aangekondigde actiestier van de maand maart, nog maar mondjesmaat sperma voorradig is hebben wij deze omgeruild met Big Keizer onze actiestier van april. Barbaros produceert sperma van prima kwaliteit alleen de hoeveelheid is klein. Omdat de vraag groot zal zijn mede gezien de niet alledaagse aAa code 246 heeft iedereen in april de kans om sperma van KIK Barbaros te kopen. Onze veehoud(st)ers zullen er content mee zijn dat zij van beide stieren sperma kunnen bemachtigen want naast KIK Barbaros zal ook Big Keizer (Big Spell x Shogun x Jorryn) een populaire actiestier zijn. Duurzaam is het sleutelwoord in de pedigree van Big Keizer, maar ook betrouwbaar en degelijkheid kenmerken de koefamilie achter deze, door de familie Knoef uit Geesteren gefokte stier.Moeder Big Keizer: Big Anna Jacoba 126

Meer informatie Big Keizer

Familie van der Kolk roemt Pleasuredochters!

Wie op zoek is naar mensen die kunnen genieten van fraaie, melkrijke en gezonde koeien komt al gauw uit bij Gerrit en Gerina van der Kolk uit het Overijsselse Wierden. Wie met Gerrit van der Kolk over fokkerij aan de praat komt heeft snel door dat dit onderdeel met veel enthousiasme wordt bedreven op “Bossink Holsteins”. Als wij de stal betreden waar de ruim honderd koppige veestapel wordt gehouden valt meteen op dat veel koeien een prachtige balans laten zien tussen kracht en melktype. Iets was volgens Gerrit uiterst belangrijk is om op een verantwoorde manier gezonde koeien te houden. Als wij iets langer met Gerrit in gesprek zijn komt steeds vaker de naam van Aalshorst Pleasure ter sprake. Mooi om te horen is dat zijn enthousiasme alleen maar groter wordt bij het passeren van de vele dochters van deze Talentzoon. Zeker als Bossink Jacoba 19 aan het voerhek verschijnt, de Pleasuredochter die Nederland vertegenwoordigde op het EK in Colmar. Met 89 punten voor haar algemeen voorkomen heeft zij de maximale score op haar leeftijd. In het fokkerij prestatie overzicht van het bedrijf zien we dat de acht ingeschreven Pleasuredochters 86.3 punten voor algemeen voorkomen en een gemiddelde lactatiewaarde 107 noteren!! Op gepaste afstand gevolgd door Jotan, Incas, Big Apple en Curtis. Aalshorst Pleasure heeft hier geweldig gepast en wij gebruiken hem nog steeds, vooral om zijn aAa code (153), super uiers, beste kruizen en laatrijpheid ten top. Helemaal vreemd klinkt het ons niet in de oren het enthousiasme over Aalshorst Pleasure, zeker gezien de vele kampioenslinten op de diverse keuringen die al voorbij kwamen. Uit de praktijk horen wij ook vaak dat naarmate zijn dochters ouder worden de waardering voor good old Pleasure stijgt!Pleasuredochter Bossink Jacoba 19

Ontbrekende aAa codes bekend!

Zoals elk jaar zijn ook nu de aAa analyseurs weer in de stal wezen kijken om de jongste lichting stieren van aAa codes te voorzien. Op de stieren kaart van januari ontbraken de aAa codes nog bij een aantal van onze jonge stieren. Wij hebben ze hieronder voor u op een rijtje gezet:

Zwartbont:

423 Jk Dg Chiel

423 Koepon Motif

243 Poppe Selfie

Roodbont:

165 Steegink Redrion

423 KIK Broadway

FH:

465 Sippenvenne Durk

De codes die aan de allerjongste stieren zijn gegeven zullen we publiek maken wanneer we deze stieren daadwerkelijk inzetten.

KIK stieradviesprogramma groot succes!

Steeds vaker komen veehoud(st)ers die gebruik maken van het KIK stieradvies tot de conclusie dat het programma een grote toegevoegde waarde heeft ten opzichte van andere paringssystemen. KIK stieradvies draait ondertussen al weer 6 jaar in de praktijk. Als eerste biedt het natuurlijk een helpende hand bij het maken van de juiste ‘match’. Om de beste koe-stiercombinatie te vinden, gebruikt KIK de cijfers van uw inspecteur of de fokwaarden van uw dieren. Vooral de eerste persoon heeft een duidelijk invloed op de stierkeuze. De scores van de inspecteur bepalen namelijk voor een groot gedeelte de aandachtspunten van de koe. Vooral de zes standaard kenmerken waarmee het KIK rekent; hoogtemaat, voorhand, kruisligging, kruisbreedte, beengebruik en uierdiepte zien wij als de basis van dit succes. Zie het als de carrosserie van een auto, is deze niet toereikend voor een motor die een groot vermogen heeft dan vraagt u om problemen. Met andere woorden is de koe niet goed gebouwd en zij moet toch hoge producties neerzetten dan zal dat ook niet samengaan. Daarnaast werkt het KIK naast de zes genoemde kenmerken met de twee zwakste schakels uit de onderbalk. Bijvoorbeeld lange of hele korte spenen zullen dan ook worden aangepakt. Voordeel van het niet direct meewegen van alle onderbalkkenmerken is dat wij de zogenaamde grijze muizen fokkerij vermijden. Daarnaast houdt KIK natuurlijk rekening met zaken als inteelt, erfelijke gebreken, uiergezondheid en geboortegemak.

Ook de vele bedrijven die hun koeien laten analyseren op basis van het aAa systeem zijn uitermate enthousiast. Ook hier zien we dat het KIK stieradvies een grote bijdrage levert aan de vooruitgang op de bedrijven. Naast de gegeven aAa-code houdt KIK ook nog eens rekenschap met productie, inteelt en erfelijke gebreken. Als voorbeeld Hole in One aAa 156 en Jongsteins Buckman aAa 165 kunnen beiden aangemerkt worden als 60% aAa paring voor een koe. Buckman is een aanmerkelijk hogere productievererver terwijl Hole in One een nogal gunstigere eiwitvererving heeft. KIK zal op basis van de productie-index van het betreffende dier de meest ideale keuze maken voor deze koe. Na de toets op inteelt en erfelijke gebreken komt KIK wederom tot een 1e en 2e advies.

Laat u zich eens vrijblijvend informeren naar de mogelijkheden van het KIK paringsprogramma en ook u zult ervaren dat een duidelijke voortuitgang wel mogelijk is met een paringsprogramma.