Al 34 keer 100.000 kilo voor Fitlistdochters!

Wat een apart beste Fitlistdochters zie je toch onderweg… (lees meer)

Big Winnersperma is op!

Het zat er al een tijdje aan te komen maar nu is het… (lees meer)

Indexen april 2018, Jotani overtreft zichzelf!

Veel veranderingen zijn doorgevoerd in deze indexendraai waaronder een vernieuwde NVI berekening en een andere opzet van de fokwaardeschatting voor levensduur. Bovendien zijn bij de fokwaardeschatting voor genomicstieren voor het eerst koeien gebruikt in de referentiepopulatie. Effect van de aanpassing is dat er meer variatie in de genomicfokwaarden van de stieren is. In onderstaande omschrijving volgt in het kort een beschrijving van waar de fokstieren nu staan zonder plussen en minnen ten opzichte van de decemberdraai. Door de veranderingen in de fokwaardeschatting methodiek en de toevoeging van genomics informatie van de koeienpopulatie is vergelijken zinloos. Dat zou appels met peren vergelijken zijn en dat is niet wat we willen.

Bij zwartbont verwelkomen we met Mastenbroeker Leo een uitstekende nieuwkomer. Een stier met allround kwaliteiten en daarbij als Twistzoon uit een outcross koefamilie breed inzetbaar. Sterk scoort Leo met name op de secundaire kenmerken maar ook zijn 108 totaal exterieur en positieve gehalten zijn uitstekende verervingskwaliteiten. Stalgenoot Danshot staat eveneens bekend om zijn allround kwaliteiten en daar veranderd na deze indexdraai niets aan. Hij blijft onveranderd acteren op een hoog niveau met 111 totaal exterieur een prima opgebouwde productie-index: +712 kg melk +0.03% vet 0.00% eiwit goed voor 184 Inet. Heuvel Lukoki ontpopt zich ook steeds meer als een uitstekende allrounder, weliswaar is zijn vetvererving van -0.32% aan de sobere kant maar daar staat een ruime melkplasvererving tegenover van +888kg met een licht positief eiwitgehalte van +0.02%. Voor exterieur scoort Lukoki een mooie 109 totaal en op secundair vlak heeft Lukoki geen aandachtspunten bij gebruik. Hetzelfde geldt voor de homozygote hoornloze stier Caudumer Europol. Ook hij scoort onveranderd sterk op de secundaire kenmerken. Zijn melkvererving is licht ondergemiddeld maar wel met daarbij dik positieve gehalten en ook zijn totaal exterieur van 106 mag gezien worden.

Met afstand is Jotani met 119 totaal exterieur de hoogste exterieurvererver in de ranking. Met 106 frame, 106 type, 113 uier en maar liefst 117 beenwerk. Maar Jotani heeft nog veel meer kwaliteiten in huis, ook op productievlak scoort deze exterieurtopper prima met +587 kg melk -0.24% vet en een mooie +0.06% voor eiwit. Jotani vererft ook prima voor de secundaire kenmerken. Voor geboortegemak scoort hij 98 en kan daarom niet als pinkenstier aangemerkt worden. Wat betreft levensduur ontpopt Jotani zich steeds meer als een echte stayer. De nu 79% betrouwbaarheid brengt hem op een levensduurfokwaarde van meer dan 500 levensduurdagen. Als u de Jotanidochters in de stal hebt kunt u er dus lang van genieten. Stalgenoot en eveneens afkomstig uit dezelfde koefamilie is Red Cliff en ook hij scoort rondom best. Hij blijft met +1481 kg melk onverminderd een uitstekende melkstier en met 104 geboortegemak is Red Cliff wel een pinkenstier. Net als de Jotanidochters bezitten de Red Cliffdochters stayerskwaliteiten met 457 levensduurdagen bij 83% betrouwbaarheid. Baarlinger Martijn zag zijn eerste tweedekalfs dochters in zijn index. Dit brengt hem op een mooie productie-index van +571 kg melk +0.20% vet +0.06% eiwit met daarbij een uitstekende 110 voor totaal exterieur.Mastenbroeker Leo nieuwkomer met allround kwaliteiten!