Maltha actiestier roodbont juli-aug 2020!

Voor de komende zomermaanden hebben wij met Maltha… (lees meer)

Actiestier Waldclass Bazaar vervalt!

Zoals in het KI Nieuws staat vermeld zou Waldclass… (lees meer)

Maltha actiestier roodbont juli-aug 2020!

Voor de komende zomermaanden hebben wij met Maltha een actiestier welke het best omschreven kan worden als degelijk en betrouwbaar. Aan de vrouwelijke kant zien wij de Fienchenlijn en als stiervader zien wij de bekende Malcolm.

Ook van Maltha zijn bewegende beelden beschikbaar die u hieronder kunt bekijken.

Actiestier Waldclass Bazaar vervalt!

Zoals in het KI Nieuws staat vermeld zou Waldclass Bazaar beschikbaar komen als actiestier in juli. Helaas moeten wij u mededelen dat als gevolg van een beenblessure hij vroegtijdig is afgevoerd. Erg jammer gezien zijn torenhoge verwachting voor productie. Om de jonge stieren inzet gewoon door te laten lopen hebben wij de actiestier die voor september stond gepland naar voren gehaald. We hebben het hierover VDR Hudson een Barcleyzoon die met VDR Sandra dezelfde moeder heeft als de actiestieren van augustus VDR Sting en VDR Shakespeare. Wilt u meer weten over VDR Hudson lees dan in het KI Nieuws mei 2020 even de toelichting bij VDR Sting, hij is namelijk een volle broer van VDR Hudson.

Stoevelaar Berend superbevruchter!

Afgelopen week kwamen de nieuwste bevruchtingscijfers beschikbaar over de periode oktober 2019 t/m maart 2020. In de bijna 40 jaar dat KI Kampen bestaat is het nog niet eerder voorgekomen dat we een stier met een Non-Return cijfer van +8.8 na 56 dagen hadden! Is het non-return cijfer +9 (afgerond) dan geeft een inseminatie met deze stier 9 procent meer kans op dracht dan een gemiddelde stier. We hebben het hier over de veelgebruikte Belgisch witblauwe stier Stoevelaar Berend die met zijn geboortegemakcijfer van 132 razend populair is. Het is dan ook zeker de moeite waard om deze stier te gebruiken wanneer de bevruchtingsresultaten even wat achterblijven. Over de gehele linie zagen de cijfers van de Belgische witblauwen er weer prima uit en het lijkt erop dat de minimale 20 miljoen zaadcellen in een rietje de kans op bevruchting duidelijk groter maakt.

In het onderstaande overzicht ziet u de belangrijkste cijfers van de meest gebruikte Belgisch witblauwe stieren:

Bevruchtingscijfer Geboortegemak Draagtijd
Berend +9 132 93
Urbanus 3 +5 122 93
Obese +5 115 98
Van Damme +4 123 93
Fried +2 129 87Stoevelaar Berend superbevruchter!

Dropshotdochter Johanna 473 fotogeniek!

Enkele keren per jaar organiseren wij een foto dag om dochters van de nieuwste lichting fokstieren vast te leggen. Zo ook vorige week woensdag, toen was onze huisfotograaf Alger Meekma op pad om Dropshot, Bart en KIK Just in Time dochters te fotograferen. Nog niet alle foto’s zijn binnen maar om u alvast een beeld te geven waartoe Dropshot in staat is willen wij deze graag met u delen. In het Overijsselse Luttenberg kwamen wij bij Melkveebedrijf Lugtenberg Johanna 473 tegen, een jeugdige fraai typische vaars met een indrukwekkende uier. Zij is nog niet ingeschreven maar een hoge score ligt in het verschiet.Graasfoto Johanna 473

Johanna is één van de zeven Dropshotdochters die bij de familie Lugtenberg worden gemolken. De eerste vijf dieren zijn ondertussen bemonsterd en scoren met lactatiewaarden van 100, 107, 118, 118 en 120 uitstekend. Omdat wij hier toch waren hebben wij ook Roosje 136 op de foto gezet, zij is de vaars met een lactatiewaarde van 120 en ingeschreven met AB 86. Opvallend zij haar hoge gehalten van 5,10% vet en 4,30% eiwit in de voorspelde 305 dagen lijst. Onderweg zijn de Dropshotdochters normaal ontwikkeld, voorzien van een brede voorhand, een perfecte kruisvorm, een prima uiervorm en een ideale speenplaatsing en lengte. De benen zijn iets grof van structuur maar voorzien van beste klauwen. Kortom koeien waar u boer mee blijft!Foto Roosje 136, AB86 en zeer hoge gehalten!

Peeldijker Populist actiestier juni 2020!

Mooie levensproducties, prima exterieur en een bewezen koefamilie kenmerken de actiestier zwartbont van juni. Zijn vader Barrage is een enorme melkstier met ruim 1.800 kilogram die balansrijke dieren lijkt te geven met beste benen. Ook op gezondheidskenmerken scoort hij hoog gezien de 106 voor uiergezondheid, vruchtbaarheid 105 en klauwgezondheid 104. Stiermoeder Peeldijker Liesje 1105 een Fanaticdochter is net begonnen aan haar vierde lijst en heeft nu al ruim 50.000 liter op de teller. Een rasmelkkoe die ondanks haar hoge productie een extra spiertje laat zien. Wat een krachtpatser, waardoor zij precies lijkt op grootmoeder Peeldijker Liesje 992, een Bluejaydochter met ruim 80.000 liter met 3.65% eiwit! Een koe welke een fantastische uier combineert met hele beste benen. Via een Jeevesdochter komen wij bij een Shottledochter met 112.000 kilogram melk gevolgd door een Ronalddochter met 133.000 kilogram melk. Hoge levensproducties is dan ook een belangrijk kenmerk van de Liesjes. Ook van Populist zijn bewegende beelden beschikbaar die u hieronder kunt bekijken.

Balticdochters presteren geweldig!

Baltic kwam tijdens de laatste indexendraai naar voren als een enorme melkvererver, +1.504 kg melk in combinatie met +0,04 % vet en +0,16% eiwit. Verder laat hij een prima exterieur niveau zien. Om een goed beeld te krijgen wat Baltic in zijn mars heeft bezochten wij enkele bedrijven waar Balticdochters worden gemolken Zo kwam onze vertegenwoordiger Erik Laarhuis op het bedrijf van de familie Schröder in het Overijsselse Geesteren waar maar liefst 14 Balticdochters worden gemolken. Hier werden alle melkgevende vaarzen van Baltic bekeken. De enthousiaste Edwin en Lorin vertelden over de geweldige productiedrang van hun Balticdochters die met een gemiddelde lactatiewaarde van ruim 111 dit overduidelijk onderstreepten. De mannen kwamen tot de conclusie dat het prima vaarzen zijn waarmee je boer blijft. Enkele dieren springen er ook op exterieurgebied uit, zo ook Dairy Cow Leentje 294. Een fraaie jeugdige vaars die een mooie harde bovenlijn laat zien en een prima uier bezit. Op alle onderdelen werd zij dan ook gewaardeerd met 86 punten door de inspecteur. Helaas is de stier Baltic niet meer in leven en is zijn spermavoorraad beperkt.Foto: Dairy Cow Leentje 294; AB 86 en lactatiewaarde 112+!

Poppe Yody RF actiestier mei 2020!

Ook van Poppe Yody zijn prachtige live beelden beschikbaar die wij u graag tonen. Yody’s RF moederlijn, de Wilders, staan garant voor goed exterieur in combinatie met een persistente melkproductie met hoge gehalten. Deze actiestier heeft als vader Yoda en is afkomstig uit Wilder K41, één van de beste Boarddochters die er rondlopen in Nederland. Van haar is een mooie foto verwerkt in de beelden. Kijk en oordeel zelf.

Mads actiestier roodbont mei – juni 2020!

De huidige coronaregelgeving maakt het onmogelijk om stieren professioneel op de foto te zetten. Om u toch een indruk te geven van deze nieuwe stier hebben we videobeelden gemaakt. Met Aalshorst Mads testen wij een Moutardzoon afkomstig uit de Geertjestam van de familie Scholten uit Dalfsen waaruit eerder fokstier Aalshorst Pleasure rond 2013 furore maakte. De Geertjestam staat garant voor balansrijke koeien met prima gehalten. Bekijk de beelden en overtuig u zelf!

De Volmer Dropshot, klasbak eerste klas!

Goede stieren zie je tegenwoordig niet zo veel meer. Niet omdat ze er niet zijn maar meer om veterinaire redenen waardoor de stieren niet vrij te bezichtigen zijn. Dat is jammer want we hebben een aantal superbeste stieren op stal staan tegenwoordig. Een ervan is Dropshot, onze nieuwe dochtergeteste topstier. We hebben onlangs een video van de stier gemaakt en voor wie het nog niet opgevallen was, bij deze de video van De Volmer Dropshot

KI Nieuws en Stierenkaart mei 2020 online!

Hij is er weer! de online versie van het KI Nieuws en Stierenkaart mei 2020. Hopelijk bieden deze edities u veel nuttige informatie en het nodige leesplezier!! Onder de button “KI Nieuws” en “Stierenkaart” kunt u het mei 2020 nummer in z’n geheel lezen.

Prima indexendraai KI Kampen

Zes stieren uit het KI Kampen fokprogramma debuteren met zeer verdienstelijke cijfers en geven daarmee glans aan de aprildraai. De vijf jaarlijkse basisaanpassing levert bij de aprildraai wel fokwaarden op waar we eerst even aan moeten wennen om ze op waarde te kunnen schatten. Echter de volgorde in de NVI ranking verandert natuurlijk niet. In onderstaande beschrijving van het KI Kampen fokstiersegment worden de plussen en minnen genoemd zonder de basisaanpassing anders zou een vergelijking niet rechtvaardig zijn. De fokwaarden worden uiteraard op de huidige basis vermeld. De hoogste nieuwkomer uit de stallen van KI Kampen is Baltic debuterend in de top van de ranking met 219 NVI (+47). Baltic debuteert met een fantastische productie-index van +1.504 kg melk +0.04% vet +0.16% eiwit goed voor 446 inet (+103). Zijn gezondheid- en exterieurvererving zijn rondom solide. Helaas is Baltic niet meer in leven en rest er slechts een kleine hoeveelheid sperma wat we beschikbaar stellen voor € 25,- per dosis. Een andere debutant De Volmer Dropshot Rf verkeerd eveneens in de top van de NVI ranking maar die is gelukkig nog topfit. Ook Dropshot maakt zijn debuut met een fantastische productie-index +956 kg melk +0.26% vet +0.08% eiwit 322 inet (+129). Sterk scoort Dropshot op de gezondheidskenmerken en ook zijn exterieurvererving is goed verzorgd waardoor Supershotzoon Dropshot debuteert met 211 NVI (+41). De derde hoge debutant bij zwartbont is KIK Just in Time met 209 NVI (+35) een puntje hoger nog dan zijn nu al legendarische vader Bookem. Just in Time vererft veel melk +1309 kg met +0.08% vet -0.07% eiwit 311 inet (+72). Voor gezondheidskenmerken scoort Just in Time rondom goed en zijn exterieurvererving is met 105 uier en 104 benen prima. Binnen het bestaande fokstierensegment vallen de positieve verrichtingen van de outcross stieren T Brook Hacker en Heuvel Lukoki op. Hacker stijgt met +24 inetpunten en komt uit op +303 kg melk +0.09% vet +0.10% eiwit 132 inet. Gezondheidskenmerken en exterieur zijn rondom solide waardoor Hacker een aanrader blijft voor wie kleinere koeien wil!

Bij de roodbontfokstieren is de complete top drie voor totaal exterieur een KI Kampen stier! Oud gediende Jotani heeft de leiding met 114 totaal exterieur gevolgd door nieuwkomers Drouner Rednex 113 en Poppe Efrain 112. Poppe Efrain debuteert eveneens hoog in de NVI ranking op plaats 6 met 205 NVI (+34). De Poppe Efrain dochters geven extreem veel melk +2007 kg met daarbij weliswaar onder gemiddelde gehalten -0.57% vet en -0.19% eiwit maar door de vele liters komt hij toch uit op een hoge inet van 316 (+127). Halfbroer Drouner Rednex, eveneens Effortzoon vererft wel positieve gehalten +0.01% vet +0.08% eiwit maar zijn melkvererving is daarentegen licht negatief. Sterk scoort Rednex op de gezondheidskenmerken en mede hierdoor debuteert Rednex uitstekend met 124 NVI (+21). Fenomenaal is de uiervererving van Rednex met 115, in één woord grensverleggend! Broekhuizen Bart de veelgebruikte WhatsApp zoon doet bij zijn fokstierdebuut precies wat van hem verwacht wordt 96 NVI (+1). Was hij op basis van genomic cijfers al een mooie allrounder nu onderstreept Broekhuizen Bart met 470 melkgevende dochters zijn allround fokwaarde met positieve productiecijfers, solide exterieur en sterke gezondheidskenmerken.

Nu even wat anders

Tijdens de Wintershow Flevoland in Dronten waren studenten van de Aeres Hogeschool Dronten in de weer met een bijzonder sympathieke koe. Het bleek Aronia 8 te zijn, een bijna 6 jarige dochter van Big Winner uit een Kian moeder. De kwaliteiten van vader Big Winner en grootvader Kian waren voor de liefhebber onmiskenbaar aanwezig in deze fraaie koe. Een soepel lopende, behangen koe die haar kop hoog kan dragen en zich echt kan showen. Daarbij droog beenwerk en een beste beenstand en optimale klauwen. De show maakt Ariona 8 ook in de melkstal. Als tweedekalfs, op een leeftijd van 2.11 jaar produceerde zij in 290 dagen 11.651 kg melk met 4.36% vet en 3.68% eiwit, lactatiewaarde 126+. Op 3.10 jaar bracht zij haar volgende kalf en produceerde in 336 dagen 15.465 kg melk 4.18 %vet en 3.44% eiwit, lactatiewaarde 118+. Je vraagt je soms af hoe het kan want Big Winner en Kian zijn twee stieren die het niet van de melkvererving moeten hebben maar Aronia 8 logenstraft de indexen en geeft melk als een tierelier.Op de foto staan v.l.n.r.: Robert Jan, Pim, Danel, Matthijs en Jolanda met Aronia

Corona nieuws update

Om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk af te remmen hebben wij de volgende maatregelen genomen.

Ons kantoor en laboratorium zijn gewoon open. Medewerk(st)ers die kunnen werken nemen op kantoor en lab de maximale hygiëne maatregelen in acht. Bezoekers ontvangen we alleen als dat noodzakelijk is.

Onze inseminatoren gaan gewoon elke morgen op pad. Aan onze veehoud(st)ers de vraag of ze de te insemineren dieren klaar willen zetten en de schets binnen handbereik willen leggen. Onze inseminatoren kunnen zich dan prima redden en u hoeft de stal niet in. Als u de inseminator wel treft probeer dan de geadviseerde afstand van 1,5 meter te respecteren, geen handen te schudden en zorg voor een goede handenwasgelegenheid.

Onze vertegenwoordigers komen beslist niet meer zonder afspraak bij een boer het erf oprijden. Afspraken voor stikstof bijvullen en sperma leveranties worden ’s avonds en ’s morgens gemaakt. Net als onze inseminatoren kunnen de vertegenwoordigers zich prima redden en u hoeft niet in de buurt te zijn wanneer ze u bezoeken. Als u de vertegenwoordiger wel treft probeer dan de geadviseerde afstand van 1,5 meter te respecteren, geen handen te schudden en te zorgen voor een goede handenwasgelegenheid. Bijpraten kan ook aan de telefoon als u gebeld wordt voor een afspraak of op een later moment.

Aan onze medewerkers vragen wij om thuis te blijven bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn en of koorts. Heeft u nu zelf deze klachten dan vragen wij u het contact met onze medewerkers echt te vermijden.

In deze bijzondere tijden is het voor ons de uitdaging onze dienstverlening zo goed mogelijk op peil te houden waarbij we de gezondheid van onze medewerkers en onze klanten geen moment uit het oog mogen verliezen!

Striderdochter Euro’s Jet 825 wint in Asten-Heusden!

Met haar overwinning bij de oudere koeien onderstreepte Striderdochter Euro’s Jet 828 precies waar KI Kampen voor staat. Ons beleid is namelijk gericht op levensduur. De Striderdochter van de Familie Bloemen uit Vredenpeel presteerde maximaal tijdens de Zuid Nederlandse Wintershow in Asten-Heusden. De zevende kalfskoe Jet 825 won de zwartbonte seniorentitel overtuigend en schreef ook het algemeen kampioenschap zwartbont later op de dag op haar naam. De prachtige diepe Jet liet naast de mooie balans zien dat zij nog beschikt over een zeer best bewaarde uier en beste benen. Met bijna 100.000 kilogram op de teller is zij het toonbeeld van de genoemde levensduur die wij nastreven. Graag noemen wij ook nog even het reservekampioenschap van Angels Holdi 463, de Red Cliffdochter van Angels Holsteins uit Meijel. Overtuigend stapte Holdi met haar krachtige lijf door de ring en moest alleen Gerte 32 van wederom Familie Bloemen voor laten gaan. Inzenders proficiat met deze fraaie Kampenpromotie!Foto: Euro Jet 825

Hannie 49 kampioene videokeuring Bathmen!

Wederom was er succes voor een nazaat van een kampenstier. Dit keer was het Kooifarm Hannie 49, de Aalshorst Specialdochter van Wim, Rina en Kjeld Klein Baltink uit de buurschap Kring van Dorth die aan het langste eind trok. Voor de videokeuring die georganiseerd werd door de fokstudieclub Bathmen konden dieren worden opgegeven in drie klassen. Deze bestond uit de klassen roodbontvaarzen, zwartbontvaarzen en een klasse met de naam boerenkoeien met een hoge levensproductie. Dennis Nijhof mocht de dieren op volgorde zetten en was vol lof over deze roodbonte vaars. Hannie liet een mooie jeugdige uitstraling zien en mede door haar vast aangehechte en ondiepe uier wist zij het kampioenschap roodbontvaarzen op haar naam te schrijven. Aalshorst Specialdochter Hannie 49 heeft haar kwaliteiten niet helemaal van een vreemde want zij komt uit een inmiddels10e kalfs Stabydochter die nog steeds probleemloos rondstapt in de stal. Familie Klein Baltink gefeliciteerd met het behaalde succes!Foto: Kooifarm Hannie 49

Aalshorst Geertje 241 wint videokeuring!

Onlangs organiseerde Veeteeltstudieclub Dalfsen e.o. een videokeuring waaraan 27 dieren deelnamen die door NRS inspecteur Engbert-Jan Ruitenberg vakkundig op volgorde werden gezet. Eén van de deelneemsters was Aalshorst Geertje 241 van de familie Scholten uit Dalfsen. Een beste vaars die ook al onderdeel was van de dochtergroep van Poppe Ferdi tijdens de laatste NRM. Toen een topper in spé. Nu een half jaar later wist deze Ferdidochter het vaarzenkampioenschap op haar naam te schrijven. De best ontwikkelde Geertje toonde een prachtige balans tussen kracht en melktype. Haar zeer hoog en breed aangehechte achteruier is imponerend net als haar vooruieraanhechting en beadering. Haar droge beenwerk maakte het plaatje compleet voor de overwinning. Graag vermelden wij haar lopende lijst nog even, voorspelt in 305 dagen 11.396 kilogrammen melk met 4,04% vet en 3,56% eiwit. Lactatiewaarde 133+! Familie Scholten proficiat met deze mooie en productieve Ferdidochter!Foto: Poppe Ferdi dochtergroep met 2e van links Aalshorst Geertje 241

Ross Umpire een bijzondere Kampenstier!

Vorig jaar juni was Ross Umpire actiestier. Een stier met een niet alledaagse afstamming voor de Nederlandse fokkerij met louter en alleen Amerikaanse fokstieren in zijn pedigree. Ross Umpire scoort sterk voor de gebruikskenmerken en mede hierdoor staat hij hoog in de NVI ranking. Daarnaast heeft Ross Umpire de unieke combinatie van Beta-Casein A2-A2 en Kappa-Casein B/B en is hij met 104 geboortegemak een echte pinkenstier. Reden te over om Ross Umpire een plekje te geven op de stierenkaart bij de hoge genomicstieren. Onlangs kregen we van de fokker, de familie Roskam uit Tollebeek, recente foto’s van moeder en grootmoeder toegestuurd. Prachtige foto’s die het fokbeleid van KI Kampen perfect weergeven!Moeder Ross Umpire, Hul-stein Crownjewel, AB85

Prod. o.a.: 4.11 345 13.472 4.99 3.78 lw114+Grootmoeder Ross Umpire, Dg Calico, AB86

Prod. o.a.: 6.03 507 18.390 5.37 3.85 lw115+

Belgisch witblauwe stier Berend populair!

Ondanks de iets mindere vraag naar Belgisch witblauwe stieren blijft het aandeel inseminaties groot. Op dit moment hebben wij een prachtig aanbod, voor elk wat wils. Graag lichten wij Berend er even uit. Stoevelaar Berend is een 100% zuivere witblauwe stier. De prefix Stoevelaar is van de fokker van Berend, familie Elbert uit Markelo. Berend is met zijn geboortegemak van 124 uitermate geschikt voor de gebruikskruising. Daarnaast is zijn draagtijd kort met een score van 94. Hierdoor zijn alle ingrediënten aanwezig voor Stoevelaar Berend om een lange carrière tegemoet te gaan als gebruikskruisingsstier. Stoevelaar Berend is beschikbaar voor 10 euro per dosis!!Stoevelaar Berend

Fraaie Rednexdochters!

Nu er volop vaarzen afkalven van de stier Drouner Rednex horen wij met regelmaat goede berichten over deze Effortzoon. Niet vreemd als wij de achtergrond van deze stier bekijken. Via een 87 punten Freddiemoeder komen wij bij KHW Goldwyn Aiko, een 91 punten Goldwyndochter die lijsten noteert van rond de 13.000 kilogram melk met ruim 4% eiwit! Een koe die bewezen heeft dat ze zowel in de vrouwelijke als mannelijke lijn prima fokt. Zij is afkomstig uit Kamps Hollow Durham Altitude, een EX 95 punten koe. Opvallend aan de Rednexdochters is dat deze uitblinken in balans. Zonder uitzondering zijn ze voldoende breed en hebben ze een fraaie kruisligging. Benen zijn prima! Het sterkste punt lijkt overigens de uiervererving, hoog en breed in de dam en een zeer sterke vooruieraanhechting. Ook in productie voldoen de Rednexen getuige de voorlopige cijfers. Kijken wij naar deze cijfers dan zal hij zeker positief gaan scoren voor eiwitpercentage en een mooie plus voor melk krijgen.Drouner Rednexdochter Annie 133, AB86

Prod.: 2.01 8.053 4,75 4,19 lw 116+ vsp

Eig.: Mts. G.J. + J.F. Veneklaas-Tempelman - Holten

KI Nieuws en Stierenkaart januari 2020 online!

Hij is er weer! de online versie van het KI Nieuws en Stierenkaart januari 2020. Hopelijk bieden deze edities u veel nuttige informatie en het nodige leesplezier!! Onder de button “KI Nieuws” en “Stierenkaart” kunt u het januari 2020 nummer in z’n geheel lezen.

2019 een jaar om nooit te vergeten!

Het jaar 2019 zal de geschiedenis in gaan als het jaar van de massale boerenprotesten. 2019 was niet alleen een jaar van protesten maar ook een jaar van saamhorigheid. Laten we hopen dat we die saamhorigheid ook in het nieuwe jaar vast kunnen houden. Samen staan wij sterk is iets wat onze sector overduidelijk uitstraalde het afgelopen jaar! Voor KI Kampen was 2019 een prima jaar met meerdere bewezen en nieuwe fokstieren die u onbezorgd kunt inzetten. Denk o.a. aan Sunny Dream, Ferdi, Jotani, Danshot, Martijn, Bart en de Belgisch Witblauwe stieren Fried en Urbanus 3. Stuk voor stuk stieren die een wezenlijke bijdrage leveren aan een hoger inkomen en minstens zo belangrijk veel werkplezier geven. Er waren nog meer mooie momenten dit jaar. De imponerende dochtergroepen van Jotani en Ferdi op de NRM en de dochtergroep van Sunny Dream op de RMV Hardenberg waren hoogtepunten. Ook in 2020 hopen we weer een aantal nieuwe toppers op de kaart te kunnen zetten waarmee u uw voordeel kan doen.

Het gehele KI Kampenteam wenst u fijne kerstdagen en een voorspoedig en gezond 2020!

Nieuwe stieren op video!

In de laatste maanden hebben we zo hier en daar videobeelden van een aantal stieren bijgevoegd. Daar maken we niet altijd melding van dus u moet de site controleren om te zien of er van een specifieke stier een video beschikbaar is. Bij de volgende stieren is onlangs een button video toegevoegd en kunt u de stier in actie zien. Hoeft u daar niet naar te zoeken. Het betreft de roodbonte actiestier van januari die nu al beschikbaar is Valkelo Angelino en onze nieuwe MRIJ stier Marlin die per 1 januari beschikbaar komt.Stabiele indexendraai voor KI Kampen

Payday, een toepasselijke naam voor een uitstekend presterende fokstier. Debuteerde hij in augustus al op een hoog niveau, nu voegt de Bookemzoon 23 NVI punten toe aan zijn totaal en komt op 284 NVI. Kenmerken die verantwoordelijk zijn voor deze stijging zijn met name een nog hogere productie en 3 punten winst voor beenwerk. Halfbroer KIK Bookmaker, eveneens Bookemzoon debuteert met een beste productie-index, solide exterieur en sterke gezondheidsfokwaarden. Melksnelheid is een puntje van aandacht. Met 264 NVI verdient hij zeker een plekje op de fokstierenkaart. De halfbroers T Brook Hacker (v. Stonewall) en No Claim (v.Twist) blijven onverminderd sterk scoren. Beide stieren vererven hoge gehalten en een beste klauwgezondheid van 107. Verschillen zijn er natuurlijk ook Hacker vererft iets kleinere koeien en No Claim is juist zeer geschikt als correctiestier voor koeien met een te nauwe achterspeenplaatsing. Met 235 NVI (-11) voor Hacker en 215 NVI voor No Claim (+13) acteren de outcross stieren beiden op een hoog niveau. Het Meer Sunny Dream boekte winst voor zijn productie-index en komt nu uit op +434 kg melk met maar liefst +0.44% vet en +0.20% eiwit. Voor vruchtbaarheid moest Sunny Dream deze draai inleveren, exterieur totaal stijgt een puntje en bij het stijgen van de betrouwbaarheid blijft zijn levensduurvererving hoog met 777 levensduurdagen. Dit alles brengt Sunny Dream op een keurige 207 NVI. Voor levensduur moest Poppe Ferdi deze draai iets inleveren en ook voor andere kenmerken die meetellen in de NVI berekening waren er voor Ferdi lichte dalingen. Echter met 110 totaal exterieur en een prima opgebouwde productie-index van +509 kg melk in combinatie met een gelijkblijvend vetgehalte en een dikke plus voor eiwit +0.19% heeft Bosszoon Poppe Ferdi, aAa 153 onverminderd veel te bieden.

Bij roodbont verwelkomen we Midwolder Breakpoint. Een nieuwe fokstier met rondom prima fokwaarden. Breakpoint vererft veel melk +1186 kg met nagenoeg gelijkblijvende gehalten. Op secundair vlak scoort Breakpoint louter en alleen positieve fokwaarden bij zijn debuut. Zijn exterieur fokwaarde is weliswaar nog pril maar beloofd veel goeds. Een foutloze onderbalk en met 109 beenwerk en 108 voor totaal exterieur debuteert Breakpoint veelbelovend. Met 101 geboortegemak is Breakpoint net aan geschikt voor gebruik op pinken en met de voor roodbont outcross bloedvoering, Brekem Rf x Sherlock Rf x Jerudo kan Breakpoint breed worden ingezet. Outcross kan ook zeker vermeld worden bij de hoogste roodbonte debutant van de augustus indexdraai Trawant. Met 240 NVI handhaaft hij zich keurig in de top van de ranking. Onveranderd blijven zijn sterkste troeven de prima functionele eigenschappen in combinatie met een uitstekende productie-index waarbij zijn hoge gehaltenvererving van +0.35% vet en +0.11% eiwit zeer aantrekkelijk is. Een hoge productie-index heeft Stallion met +678 kg melk met +0. 48% vet en +0.05% eiwit eveneens. Stellandozoon Stallion stijgt deze draai 41punten voor INET. Daarnaast scoort Stallion net als Trawant uitstekend voor de functionele kenmerken. De top exterieur stieren Youri 110, Baarlinger Martijn 110, Zwamburg Camille 113 en Jotani met 118 totaal exterieur veranderen nagenoeg niet in hun verervingsprofielen. Ze blijven onveranderd best verervende fokstieren met hun eigen specifieke kwaliteiten. De volgende draai zal dit selecte gezelschap aangevuld worden met Drouner Rednex. Zijn eerste ingeschreven dochters brengen hem nu al op 115 totaal exterieur.Midwolder Breakpoint overtuigende nieuwkomer!

Fraaie beelden dochtergroep Sunny Dream RMV Hardenberg!

Tijdens de RMV Hardenberg zijn er bewegende beelden gemaakt van de dochtergroep van Het Meer Sunny Dream. Deze Sundancezoon liet een fantastische indruk achter met gemiddeld ontwikkelde vaarzen die voorzien zijn van prima uiers en benen. Opvallend aan de Sunny Dreamdochters was de extra conditie die zij toonden. Voor de thuisblijvers en diegene die nog even willen nagenieten van deze prachtige dochtergroep zijn onderstaande beelden beschikbaar. Voor de bezoekers en voor onze mensen was het genieten om achter deze groep te mogen staan.

Bewegende beelden Leanto online!

Van de veel gevraagde Broekhof Leanto hebben wij bewegende beelden online gezet. Leanto is een Anrelizoon met ruim 1300 kilogram melk, +0,17% vet en +0,13% eiwit. Zijn moeder De Broekhof Equipe 305 is een met 86 punten ingeschreven Dannodochter. Leanto is beschikbaar voor € 9,- per dosis!

Wagyu stieren van De Driemorgen beschikbaar!

Tot omstreeks 1900 werd het excellente vlees van Wagyu-runderen uitsluitend gegeten door leden van de Japanse keizerlijke familie en een handjevol bevoorrechte intimi. Nu is het vlees gemeengoed in het land van de rijzende zon, maar geldt nog altijd een exportverbod voor de dure, gedrongen runderen. Wagyu is een van oorsprong Japans rund, dat bekend is vanwege het zeer exclusieve en smaakvolle vlees. Wagyu wordt ook wel de kaviaar van het rundvlees genoemd. Als je naar Wagyu runderen in Nederland zoekt kom je al snel uit bij De Driemorgen in Spijkerboor. Voorlopers in de Wagyu fokkerij en bekend van de Shogun stieren. Bijzondere stieren waarvan er vier bij ons op het KI station hebben geproduceerd. Van alle vier de stieren hebben we sperma beschikbaar en van drie stieren is ook gesekst beschikbaar. Ook voor een goed stukje vlees kunt u dus bij KI Kampen terecht!

DDM Shogun 4

Inseminator m/v gezocht!

Voor de regio Nijkerk - Woudenberg kunnen we nog een inseminator m/v gebruiken die in ieder geval twee ochtenden per week de koeien insemineert. Wij zoeken een kandidaat die ervaring heeft, maar zeker ook goede resultaten heeft behaald met het insemineren. U wordt onderdeel van een team van drie inseminatoren die samen deze regio beheren. In dit gebied insemineren we 6 dagen per week met op zaterdag een avondronde. U krijgt een leuke, uitdagende en afwisselende baan in een prima werksfeer.

U kunt uw interesse kenbaar maken door even een mailtje te sturen naar .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit email adres te bekijken)

Sunny Dream schittert in Hardenberg!

Meer dan tevreden gingen we donderdagavond huiswaarts. Drie dagen RMV Hardenberg hadden weer een mooie KI Kampen promotie opgeleverd. Iets minder bezoekers was onze indruk. Het mooie najaarsweer was meer dan welkom maar deed de bezoekersaantallen geen goed. Maar toch gingen we met een goed gevoel naar huis want de commentaren op het zestal dochters van Het Meer Sunny Dream waren zonder uitzondering bijzonder positief. Bezoekers waardeerden de normaal ontwikkelde, ruim in conditie zittende en zeer goed geuierde dochters van deze gehaltenstier. Opvallend was dat de uiers helemaal wegmolken. De 108 voor celgetal komt dus niet uit de lucht vallen! Ook met het beenwerk was niets mis, prima van stand, mooi droog in de hak en harde klauwen. Daar komt zeker die 104 voor klauwgezondheid vandaan. Mooi ook dat we weer zo veel medewerking kregen van de eigenaren van deze dieren. Mede dankzij jullie konden we KI Kampen weer optimaal presenteren.Dochtergroep Het Meer Sunny Dream RMV Hardenberg 2019

Moeder Barrico, Neymar en Armani op één!

De hoogst producerende roodbonte koe van Nederland heet Poppe Red Hot Rita 860. In 352 dagen produceerde zij 18.941 kg melk met 4.40 vet en 3.75 eiwit, lactatiewaarde 122+. Een unieke prestatie van deze AB 87 Snowdochter. Poppe Red Hot Rita 860 is gefokt door en in eigendom van Poppe Holstein en Red Hot Holsteins. Uit deze koe heeft KI Kampen al drie zonen ingezet. De laatste was dit voorjaar, Barolozoon Poppe Red Hot Barrico Rf. Vorig jaar waren dat Boardzonen Neymar Rf en Armani Rf. Niet alleen in de mannelijke lijn weet Rita 860 talentvolle nakomelingen te geven ook in de vrouwelijke lijn heeft ze zich al meer dan bewezen. Haar 14 melkgevende dochters komen op het bedrijf van de familie Poppe tot een gemiddelde lactatiewaarde van bijna 114! Uit Rita 860 zijn naast de drie stieren die naar KI Kampen zijn gegaan ook al stieren geleverd naar Engeland en Duitsland.Poppe Red Hot Rita 860, AB87

Sunny Dreamdochters op RMV Hardenberg!

Ook tijdens de komende editie van de Rundvee & Mechanisatie Vakdagen in Hardenberg zullen wij aanwezig zijn met een dochtergroep. Deze keer zal Het Meer Sunny Dream een dochtergroep tonen op de cluster “Kijk op de Koe”. Het zestal zal een goed beeld geven van de kwaliteiten van deze Sundancezoon. Sunny Dream is met zijn torenhoge gehaltenvererving en sterke gezondheidskenmerken een stier die op veel inseminatielijstjes een plek verdiend. Om u te overtuigen van de kwaliteiten van deze stier nodigen wij u graag uit om dit zestal te komen bewonderen. Onder het genot van een kopje koffie of een drankje kunnen wij u mooi bijpraten over het actuele stierenaanbod van KI Kampen.

De RMV beurs in Hardenberg vindt plaats op dinsdag 29 oktober, woensdag 30 oktober en donderdag 31 oktober. K.I. Kampen vindt u in hal 7, stand 704. De beurs is geopend van 13.00 uur tot 22.00 uur.Het Meer Sunny Dream

Veel prijzen voor Kampennakomelingen in Eibergen!

Op de regionale fokveedag Oost-Gelderland in Eibergen was het weer genieten voor liefhebbers van fraaie kalveren en koeien. Op keuringsterrein De Nieuwe Maat deden ongeveer honderd koeien en ruim 30 kalveren een gooi naar de prijzen. Bij de jongste kalveren was er een dubbel succes voor Kampennakomelingen. Als kampioene werd Meliza 49 aangewezen, een jeugdige Jotanidochter van de VOF Uenk-Luiten uit Aalten. Met Femke Uenk als begeleidster was Meliza een maatje te groot voor Danshotdochter Möhoeve Sonni 651 die prachtig werd voorgebracht door Lenk Blikman. Bij de oudere koeien roodbont won Lola Montez, een Pleasuredochter van de familie Groot Wassink uit Rekken. Met haar extra lengte en fabelachtige uier was zij een maatje te groot voor Julandydochter Edelweis van de familie Tolkamp. Natuurlijk feliciteren wij alle inzenders met de behaalde successen.Lola Montez

Drie op een rij voor Leonidas!

Aan de successenreeks van Leonidas op de diverse keuringen lijkt geen einde te komen. Ditmaal was er succes voor Leonidasdochter Liesje 185 van melkveebedrijf Meijer uit Beckum. Zij was de sterkste bij de melkvaarzen op de Fokveedag in het Twentse Ambt Delden. Nadat zij ’s morgens nog de 1b plek bezette achter Bookemdochter Leentje 984 waren de rollen tijdens de kampioenskeuring omgedraaid. Liesje groeide naarmate de dag vorderde meer naar haar topvorm. De jeugdige uitstraling samen met haar fantastische uier en benen bezorgden haar uiteindelijk het kampioenslint. Het is erg jammer dat er van Leonidas geen sperma meer beschikbaar is gezien alle successen van de laatste maanden. Hopelijk hebben wij met Antartica (Stellando x Dakker) een waardige opvolger uit deze bijzondere koefamilie. Beiden komen namelijk uit de Annetlijn van de familie Menkveld uit Zeewolde waaruit ook onze fokstier Talentino voorkomt. Natuurlijk feliciteren wij alle inzenders met de behaalde successen op de Fokveedag Ambt Delden.Foto: Leonidas

Kampioensregen voor Leonidasdochters

Dinsdag 1 oktober actiedag!

Dinsdag 1 oktober is de dag van de grote boerenactie. Een actiedag mede ingegeven door de schandalige behandeling die onze boeren de laatste jaren ondervinden grotendeels veroorzaakt door onze overheid. Regelmatig worden onze medewerk(st)ers aangesproken met de vraag hoe staat KI Kampen tegenover deze actie? Nou, daar kunnen we kort over zijn, KI Kampen staat voor 100% achter deze actie en achter onze boeren. Logisch ook als je weet dat de helft van het personeelsbestand zelf boer of boerin is. De andere helft heeft zijn roots op de boerderij liggen dus het moge duidelijk zijn, KI Kampen staat 200% achter deze acties. Om onze steun kracht bij te zetten zullen een aantal van onze bestuursleden en medewerkers ook naar Den Haag afreizen aanstaande dinsdag. Het is een goed signaal naar de politiek en de consument dat boeren het spuugzat zijn om als oud vuil behandeld te worden. Mooi ook dat we onze boeren niet alleen laten gaan maar dat we samen met de hele kolom een front vormen. Laten we hopen dat deze actie een succes wordt en dat het zal leiden naar een betere toekomst voor onze boeren en de bedrijven daar omheen!

Opnieuw succes voor een Leonidasdochter!

Na twee afgelastingen vanwege de hitte is de 80e editie van de Fokveedag Markelo uiteindelijk afgelopen zaterdag toch gehouden. Onder prachtige weersomstandigheden was er wederom succes voor een Leonidasdochter. Dit keer tekende Olga 75 voor het kampioenschap middenklasse, de subliem geuierde Leonidasdochter van de familie Bronninkreef uit Markelo liet P.M. Elza 198 van familie Pinkert eveneens uit Markelo achter zich. Olga toonde perfect aan hoe kracht en melktype samen kunnen gaan. Leonidas scoort 110 voor laatrijpheid en juist dat zien we terug in Olga, zij heeft alles in zich om de komende jaren toonaangevend te zijn op keuringen. Ook een mooie toekomst is er weggelegd voor Doortje 488, een Riversidedochter van de familie de Wilde. Zij ging met de wisselbeker algemeen kampioen kalveren aan de haal. Riverside is een Kampenproduct waarvan de eerste dieren over ruim een jaar aan de melk komen. Nog meer succes voor een Kampennakomeling kwam op naam van Jaantje 289, de Fitlistdochter van melkveebedrijf Flipborg ging er met de duurzaamheidsprijs vandoor. Natuurlijk feliciteren wij alle inzenders met de behaalde successen op de fokveedag Markelo.Foto: Uier foto Olga 75

Winst voor Leonidasdochter Clara in Apeldoorn!

Onder zomerse omstandigheden kwamen inzenders en toeschouwers van fraaie koeien afgelopen zaterdag volledig aan hun trekken in Apeldoorn. De Fokveedag aldaar staat bekent als een keuring van hoog niveau waar gerenommeerde fokstallen de strijd met elkaar aanbinden. Tijdens de 64e editie van deze Fokveedag was er succes voor Clara 36, de Leonidasdochter van Herman, Ria en Robert Schrijver uit Terwolde. Ze showde deze dag als geen ander onder de stralende zon. Met haar jeugdige uitstraling, muurvaste uier en super benen was zij een maatje te groot voor de concurrentie. Wij feliciteren de familie Schrijver natuurlijk met deze mooie Kampenpromotie, maar ook de overige inzenders die in de prijzen vielen. gefeliciteerd met de behaalde successen!Leonidasdochter Clara 36

KI Nieuws en Stierenkaart september 2019 online!

Hij is er weer! de online versie van het KI Nieuws en Stierenkaart september 2019. Hopelijk bieden deze edities u veel nuttige informatie en het nodige leesplezier!! Onder de button “KI Nieuws” en “Stierenkaart” kunt u het september 2019 nummer in z’n geheel lezen.

Uitstekende debutanten bij indexendraai augustus!

Het fokprogramma van KI Kampen draait op volle toeren! Maar liefst zes nieuwkomers kunnen we verwelkomen op de fokstierenkaart. Alle zes op een hoog niveau debuterend maar ook alle zes met hun eigen specifieke kwaliteiten. Bij zwartbont debuteert Het Meer Sunny Dream met een hoge gehaltenvererving van +0.48% vet en +0.21% eiwit in combinatie met prima gezondheidskenmerken en allround exterieur. Sunny Dream is een Sundancezoon uit een excellente Atwooddochter, geen alledaagse combinatie. Zijn halfbroer, Balistozoon Het Meer Bali debuteert met een torenhoge gehalten vererving van +0.80% vet en +0.30% eiwit met daarbij een prima melkvererving van +633 kg. Voor exterieur laat Bali in grote lijnen hetzelfde verervingspatroon zien als zijn vader Balisto en daarbij vererft Bali voor de functionele kenmerken rondom prima. Bijzonder is ook de pedigree van Payday. Eveneens een hoge debutant bij zwartbont ook al is zijn pedigree opgebouwd uit oudere bewezen stieren met Bookem x Mascol x O-Man. Een beste productie-index met +1301 kg melk met -0.10% vet en een plusje voor eiwit +0.05% brengt Payday op 318 INET, goed voor bijna 100 kg vet en eiwitvererving. Het exterieur van de Paydaydochters is goed en in functionele kenmerken blinkt Payday zelfs uit en mede hierdoor debuteert Payday hoog in de ranking met 261 NVI. Als vierde nieuwkomer bij zwartbont presenteren we T Brook No Claim, halfbroer van Hacker die april jl. fraai debuteerde en zich nu uitstekend handhaaft in de ranking. Twistzoon No Claim debuteert met een mooie gehaltenvererving van +0.58% vet en +0.17% eiwit met een mooie plus voor melk van +245kg. Daarbij vererft No Claim degelijk exterieur en prima functionaliteit waardoor No Claim uitkomt op een verdienstelijke 202 NVI.Het Meer Sunny Dream sterk in gehaltenvererving

Bij Roodbont debuteren eveneens twee stieren zeer verdienstelijk. Trawant debuteert in de top van de ranking met 250 NVI en is daarmee de hoogste nieuwkomer van de augustusdraai. Trawant heeft twee kenmerken die bij roodbont zeer gevraagd zijn. Outcross (Fageno x Observer) en een hoge dochtervruchtbaarheid 106! Daarnaast vererft Trawant een uitstekende productie met +644 kg melk met +0.35% vet en +0.12% eiwit. Op exterieurgebied laat Trawant geen steken vallen al zijn het niet de zwaarste koeien. Ook Stallion de andere nieuwe roodbont topper uit de stal van KI Kampen geeft niet de zwaarste koeien maar wel uiterst functioneel met daarbij een hoge productie-index van +546 kg melk met hoog vet +0.43% en een prima eiwitvererving +0.06%. Pinkenstier Stallion vererft daarnaast ook uitstekende functionele kenmerken.Trawant hoogste nieuwkomer en outcross

Veel indexnieuws dus van de nieuwkomers maar eveneens belangrijk is natuurlijk hoe de gevestigde fokstieren zich handhaven. T Brook Hacker nieuwkomer in april blijft onveranderd vererver van een prima productie-index +438 kg melk met +0.17% vet en +0.13% eiwit. Voor hoogtemaat vererving is Hacker een unieke stier want Hacker geeft kleinere koeien! Hij is daarmee een van de weinige stieren die hoog in de ranking staan maar ondergemiddeld vererft voor hoogtemaat! Pinkenstier Hacker, 104 geboortegemak heeft daarnaast uitstekende cijfers voor de gebruikskenmerken met 107 voor zowel dochtervruchtbaarheid als klauwgezondheid! Ondanks een stijging voor productie moest Poppe Ferdi deze draai 25 NVI punten inleveren. Veroorzaakt door een iets lagere vruchtbaarheid nu 99. Zijn productie-index blijft met +767 kg melk met -0.07% vet en een dikke plus voor eiwit van +0.15% rondom best. Ook voor exterieur blijft Poppe Ferdi met 111 totaal onveranderd een vererver van fraai uitgebalanceerde koeien met beste uiers en benen. Hetzelfde geldt voor Jotani, onveranderd blijft hij met afstand de hoogste exterieurvererver in de roodbont ranking met 118 totaal. Ook Camille is een uitstekende exterieurvererver met 113 totaal en daarbij blijft hij sterk scoren voor de functionele kenmerken in combinatie met een fraaie productie-index. Hierdoor handhaaft Camille zich in de top van de ranking met 219 NVI. Baarlinger Martijn mag met zijn 111 totaal exterieur beslist ook als exterieurcrack bestempeld worden. Naast zijn prima exterieurvererving blijft Martijn stijgen in zijn productie-index nu uitkomend op +714 kg melk met positieve gehalten van +0.18% vet en +0.04% voor eiwit.Hacker onveranderd hoog in de ranking, aAa 513642

KIK Vandebeek actiestier augustus!

Waar het nog onzeker is of Donny Vandebeek bij Ajax blijft is het wel zeker dat onze Vandebeek bij Kampen blijft. De actiestier van deze maand heeft een afstamming die doordrenkt is met geweldige producties. Stiervader Baltikum (v. Balisto) heeft een geweldige productie-index met een plus van 1398 kilogram melk, +0.22% vet en +0.11% eiwit. Zijn dochters zijn flink ontwikkeld en voorzien van super uiers die een fraaie speenplaatsing hebben. Bij de functionele kenmerken vallen vooral de hoge cijfers voor celgetal 110, lichaamsgewicht 105 en persistentie 111 op. Stiermoeder Watermolen Supersire Marijke kwam via een embryo terecht bij Martin de Groot in Tienhoven. Een geweldige aankoop zou later blijken. Met een vaarzenlijst van ruim 11.000 kilogram melk met 4.19% vet en 3.57% eiwit wist zij direct te overtuigen. Maar ook haar uiterlijk mag gezien worden met een score van 87 punten. Vooral in uier en benen weet zij te overtuigen. Haar dochters weten eveneens te overtuigen. Bijvoorbeeld haar twee Montrossdochters met respectievelijk lactatiewaarden van 123+ en 122+ en een algemeen voorkomen van 85 en 87 punten. Grootmoeder Kevrel Shottle May EX-94 kan met recht één van de meest complete Shottledochters wereldwijd genoemd worden. Een koe met een geweldige balans tussen kracht en melktype die internationaal vele prachtige nakomelingen heeft. Vandebeek weet zich in de stallen van KI Kampen te onderscheiden met zijn imponeerde gestalte, veel kracht en extra conditie. Waar Ajax bij Donny Vandebeek over miljoenen praat is onze Vandebeek gewoon voor het actietarief van € 5,00 beschikbaar deze maand.KIK Vandebeek

Broekhuizen Richard nieuwe rode actiestier augustus!

We hadden hem nog niet gepubliceerd in het KI Nieuws vandaar een introductie op de site van deze bijzondere actiestier. Een stier die prima het fokbeleid van KI Kampen weergeeft is Broekhuizen Richard. Veel levensproductie, hoog eiwit en prima exterieur in de afstamming en niet onbelangrijk, zelf een beste stier. De vader van Richard is Filouzoon Rosebud, een stier die veel kwaliteiten bezit op het gebied van uier en benen. Daarnaast heeft deze hoge NVI stier sterke troeven op het gebied van celgetal 106, klauwgezondheid 107, vruchtbaarheid 107 en levensduur +427 levensduurdagen. Zoals gezegd een Kampen afstamming ten voeten uit en ook nog is bij de buurman uit de stal. Stiermoeder Roza 511, een 85 punten Jesterdochter die door de eigenaren de families Schrijver en Klei geroemd wordt om haar productiedrang. Zij is niet de grootste maar vooral een mooi ontwikkelde malse melkkoe. Grootmoeder Roza 446 is een vroege Poppe Snowdochter die prima produceert en opvalt door haar even wat langere spenen wat tegenwoordig best bijzonder is. Maar ook haar ruime afmetingen vallen op evenals haar krachtige lijf, voeg daarbij de prima benen en haar beste uier dan zijn de 88 punten voor algemeen voorkomen ook goed te begrijpen. Overgrootmoeder Roza 392 is een mooie compacte koe die inmiddels al vijf keer heeft afgekalfd en een levensproductie van ruim 63.000 kilogram met prima gehalten heeft. Zij is afkomstig uit Roza 308 een met 87 punten ingeschreven Classicdochter. Uit deze Classicdochter komt ook de fokstier Broekhuizen Ricardo een melkstier met een foutloze onderbalk. Broekhuizen Richard zelf is een kwaliteitsstier. Voorzien van een harde bovenbouw, mooie verhoudingen en ragfijne benen. Broekhuizen Richard heeft nog een bonus in huis. Hij is A2 A2 Beta Caseine en BB Kappa Caseine.Broekhuizen Richard

In beeld dochtergroep Poppe Ferdi NRM 2019!

Ondertussen heeft u in de diverse bladen of op het internet alles kunnen lezen over de NRM. KI Kampen was in zijn algemeenheid niet ontevreden over de commentaren op haar dochtergroepen. Poppe Ferdi werd in diverse bladen op waarde geschat en had zeer goede recensies. Dat mocht ook wel want zelden is zo’n beste proefstiergroep vertoond op een landelijk podium. Onderstaand nog even een video van de dochtergroep van Ferdi.

Excellent status voor Jotanidochter Helma 19!

Wie de afgelopen editie van de NRM heeft bezocht herinnerd zich vast nog wel dat Helma 19 werd aangewezen als beste dochter van de Jotani dochtergroep. Voor de eigenaren Bennie, Annie en Martijn Potman uit het Overijsselse Markelo was het best een verrassing. Meestal gaat deze eer naar de kopkoe van de groep maar het Belgische jurylid was erg onder de indruk van Helma en prees haar kwaliteiten. Ook de inspecteurs zagen deze kwaliteiten en beloonden haar hiervoor met de excellent status. Nooit eerder was er op dit bedrijf een koe ingeschreven met 90 punten voor algemeen voorkomen. Het is dan ook niet vreemd dat de nummer 1 exterieurstier van Nederland tekent voor het vaderschap. De inspecteurs omschreven Helma 19 als een prachtige balanskoe met een geweldige kwaliteitsuier en knetterharde benen. Voor de familie Potman is Helma 19 meer dan alleen een fraaie koe. Bennie roemt haar geweldige melkgift en vruchtbaarheid. Familie Potman gefeliciteerd met dit succes!Jotanidochter Helma 19; EX 90

Vacature voor een weekend inseminator!

Binnen ons bedrijf is een vacature voor een:Weekend inseminator M/VHet werk:


Voor de regio Zwolle zoeken we nog een inseminator m/v die in ieder geval om de zaterdag koeien insemineert. In de vakantie periodes zijn ook nog legio mogelijkheden om wat uurtjes bij te sprokkelen.

Uw profiel:

Wij zoeken een kandidaat die ervaring heeft maar zeker ook goede resultaten heeft behaald met het insemineren.

Uw sollicitatie voorzien van C.V. kunt u mailen naar .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit email adres te bekijken)

Voor meer info kunt u bellen met Gerard Vosman. Telefoon K.I. Kampen 0529-431967

Schitterend optreden Jotani en Ferdi op NRM!

Zowel de dochtergroep van Jotani als van Poppe Ferdi oogsten veel waardering op de NRM. De groep van Jotani bestond dit keer uit vier derdekalfs dieren aangevuld met twee dieren in de tweede lactatie. Op stand maakten de Jotanidochters veel indruk met hun brede achteruiers. Maar ook de fraai uitgebalanceerde frames maakten van de Jotani dochtergroep een indrukwekkend geheel. Op stand overtuigde het beenwerk van de Jotanidochters cum laude. In de ring stapten ze voortreffelijk waardoor Jotani nogmaals zijn hoge beenwerkscore in de praktijk liet zien. Poppe Ferdi beleefde zijn debuut in Zwolle met zijn dochtergroep optreden. Ferdi heeft daarmee zijn naam meteen gevestigd als leverancier van prachtige en functionele koeien. De getoonde collectie maakte indruk met uitstekende uiers en benen waarbij de prima ontwikkelde Ferdidochters waren voorzien van een diepe middenhand met een fraaie openheid. De hoge producties van soms bijna 12.000 liter konden deze dochters prima aan. Vele complimenten mochten we dan ook in ontvangst nemen voor de getoonde dochtergroepen. Mooie Kampenpromotie die mede mogelijk is gemaakt door de eigenaren van deze dieren. Wij willen alle eigenaren nogmaals bedanken voor de fijne samenwerking!!Dochtergroep Jotani NRM 2019Dochtergroep Poppe Ferdi NRM 2019

We zijn er uit!

Deze week was de deadline om de koeien aan te wijzen voor de dochtergroepen op de NRM. Telkens zes dieren en één reserve. Het was lastig om een keuze te maken dit keer. We moesten toch ook een aantal boeren teleurstellen die eigenlijk een heel beste koe op stal hadden maar die dan net niet paste in de groep. Leuke en enthousiaste verhalen waren er ook. Zo kwamen we bij de familie Stoel in Mastenbroek om een Ferdidochter over te kijken. Een super melkvaars zegt Berend Jan Stoel. Staat aan het voerhek of in de robot. Een echte vreter is ze, als kalf had ze dat al in haar. Produceert prima want ze wordt voorspeld in 305 dagen op 2.01 12.407 met 3.81 en 3.58 lw 125+ Ze is nu al zes maand aan de melk maar geeft met twee vingers in de neus nog 49 liter per dag! Op een ander adres stonden de gehaktballen al klaar. Was niet nodig geweest want zonder de gehaktballen was deze Jotanidochter ook wel geselecteerd! Maar overtuig uzelf en kom volgende week naar Zwolle. De koffie staat klaar tegen die tijd.Dochter Poppe Ferdi: Klara 133, geselecteerd voor de dochtergroep NRM 2019

Eigenaar: VOF Stoel-Steenbeek, Mastenbroek

Onopvallend over de 100 ton!

Henk Netjes uit Kampen keek verbaast op toen er gevraagd werd naar Mingo 8. Deze bijna 12 jaar oude koe overschreed recentelijk de grens van 100.000 kg zonder dat het Henk was opgevallen. “Momenteel geeft ze zo’n 40 liter daags en half april is ze geïnsemineerd dus ik hoop dat ze drachtig is. Ze ziet er nog goed uit.” Uit onderstaand kiekje in de weide blijkt dat Henk het goed gezien heeft.

Henk Netjes is een trouwe klant van KI Kampen en gebruikt vrijwel altijd proefstieren. “De prijs van het sperma en de kwaliteit van de stieren staat mij aan. Ik moet koeien zonder poespas die lekker melk geven.” aldus Henk Netjes. “Ik had twee Big Winners uit de proefperiode. Beiden waren super koeien. De één gaf 72 kg daags en Mingo 8 heeft nu de 100 ton volgemaakt. Dit zijn de koeien die plezier geven” zo vertelt Netjes enthousiast. Familie Netjes proficiat met deze koe en haar opvallende prestatie.Big Winnerdochter Mingo 8

Nu ook Fried en HawkEye gesekst beschikbaar!

Onlangs heeft KI Kampen haar aanbod van gesekst sperma uitgebreid. Vanuit het veld kwam er regelmatig vraag om gesekst sperma van de onlangs ingezette Jerseystier HawkEye en de veel gevraagde Belgisch Witblauwe stier Fried. Omdat KI Kampen een dienstverlenend bedrijf is voldoen wij graag aan deze wens uit de praktijk. Voor diegene die een Jerseystier wil gebruiken is het haast een “must” dat er een vrouwelijk dier wordt geboren. Dit gezien de lage opbrengst van een stierkalf. HawkEye (Hitman x DJ Izzy) is een zuivere Jerseystier uit een best presterende koefamilie. HawkEye is daarnaast prachtig in balans en geanalyseerd met de aAa code 561. Van onze zeer veel gevraagde Belgisch Witblauwestier Fried hebben wij nu ook mannelijk gesekst sperma beschikbaar. Fried scoort met een geboortegemak 126, draagtijd 88, geboortegewicht 75 en +2 voor bevruchting in alle opzichten geweldig. Naast het aanbod van deze twee nieuwe stieren is er ook gesekst mannelijk beschikbaar van Obese. Voor vrouwelijk gesekst is er een ruim aanbod met Heuvel Bulykin (Lonar x Paramount), Sneaker (Chuck x Borussia), Danshot (Danillo x Shottle), en de roodbonte stieren Bart (Whatsapp x Stellando), Talentino (Talent x Kian), Jotani (Jotan x Konvoy) en Torpedo (Blitz x Lichtblick). De prijzen variëren van € 27,50 tot € 40 euro dus reden te meer om snel contact op te nemen met u vertegenwoordig(st)er of kantoor (0529-431967)HawkEye

Dochtergroepen Poppe Ferdi en Jotani op NRM

KI Kampen heeft twee dochtergroepen aangemeld voor de komende NRM die word gehouden op 28 & 29 juni in de IJsselhallen in Zwolle. Nieuwkomer bij de laatste indexendraai, Poppe Ferdi zal met zes dochters vertegenwoordigd zijn. Het is de eerste keer dat deze Bosszoon een dochtergroep toont. Tijdens de eerste rondgang werd al snel duidelijk dat wij een groot aantal dieren hebben die geschikt zijn voor de dochtergroep. Stuk voor stuk prima dieren waar weinig op aan te merken valt en geen van allen zouden misstaan in de uiteindelijke dochtergroep. Zijn totaal exterieurscore van 111 verklapt natuurlijk al dat de lat hoog ligt maar de balansrijke Ferdidochters zullen de toeschouwers niet telleurstellen. De tweede dochtergroep gaat op herhaling, net als twee jaar geleden maakt Jotani zijn opwachting op de NRM. De exterieurspecialist zal opnieuw een zestal dochters afvaardigen naar Zwolle. Het gaat hier om tweede- en derdekalfs dieren. De vele enthousiaste veehoud(st)ers die wij bij de voorselectie ontmoetten geven aan dat Jotanidochters naast het prachtige uiterlijk ook prima presteren in de melkput. Reden te meer om een bezoekje te brengen aan de komende NRM welke een mooi trefpunt is voor veehoud(st)ers. Graag ontmoeten wij u in de KI Kampen stand direct bij de ingang. U kunt hem niet missen en tegen die tijd staat de koffie weer als van ouds klaar.Poppe Ferdidochter, Elmark Marina 128 één van de geselecteerden

Vertegenwoordiger in Groningen gezocht!

Binnen ons bedrijf komt een vacature voor een:

Vertegenwoordiger m/v


Het werk:

In de provincie Groningen bent u verantwoordelijk voor de verkoop van sperma, begeleiding van onze DHZ-ers, adviseren omtrent KIK stieradvies programma en natuurlijk uitbreiding van ons klantenbestand. Daarnaast bent u inzetbaar om maximaal één keer per week te helpen met stieren dekken. Verder bestaat de mogelijkheid om een aantal weken per jaar in het voormalig Oost-Duitsland te werken.

Uw profiel:

U heeft minimaal een opleiding op MBO-nivo en een ruime kennis van de rundveefokkerij. U kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken. U wilt van uw hobby uw werk maken. Ervaring in een soortgelijke functie is een pré.

Uw toekomst:

U krijgt een leuke, uitdagende en afwisselende baan in een prima werksfeer. U bent onderdeel van een zeer goed gemotiveerd team en heeft een grote mate van zelfstandigheid. Kortom, u heeft een baan voor het leven.

Uw sollicitatie voorzien van C.V. kunt u sturen naar: K.I. Kampen, De Bese 1, 7722 PD Dalfsen.

Voor meer info kunt u bellen met Gerard Vosman.

Telefoon: K.I. Kampen 0529-431967

Mail: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit email adres te bekijken)

KI Nieuws en Stierenkaart mei 2019 online!

Hij is er weer! de online versie van het KI Nieuws en Stierenkaart mei 2019. Hopelijk bieden deze edities u veel nuttige informatie en het nodige leesplezier!! Onder de button “KI Nieuws” en “Stierenkaart” kunt u het mei 2019 nummer in z’n geheel lezen.

Enthousiaste berichten over Big Position!

Het gebeurt niet zo vaak dat je spontaan veehouders aan de lijn hebt die melding maken van een enorme melkdrift bij hun vaarzen die afstammen van een stier die min 370 kg melk vererft. In geval van Big Position maken we dat toch regelmatig mee. Bij de maatschap H M en P Gerbrandy in Nijland bijvoorbeeld. Hun Big Positiondochter Victoria produceerde als vaars 2.00 335 9.831 4.12 3.53 lw 116+ Ze geeft nu ruim 53 kg per dag als tweedekalfs vertelt een enthousiaste Harmen Gerbrandy. Ook bij Stoks Holsteins in Nederweert kwamen we een bijzonder melkrijke Big Positiondochter tegen. Als vaars produceerde ze 2.02 351 10.652 4.31 3.49 lw 122+. Een fijne melkkoe zegt Wim Leenders en het mooie is we hebben er nog een paar van Big Position en die zijn net zo. Ze heeft begin maart opnieuw afgekalfd en geeft nu al weer bijna 50 kg. Tevreden veehoud(st)ers daar doen we het voor!!Big Positiondochter Victoria (Mts. H.M. & P. Gerbrandy, Nijland)Big positiondochter (Stoks Holsteins, Nederweert)

Veel nieuws bij indexdraai april!T’Brook Hacker outcross stier met uitmuntende kwaliteiten

De april indexendraai levert voor KI Kampen met Poppe Ferdi en T’Brook Hacker twee fantastische nieuwkomers op. Poppe Ferdi maakt zijn hoge verwachtingen meer dan waar met een fraai opgebouwde productie-index van +626 kg melk en de positieve gehalten van +0.04% vet en +0.17% eiwit! Ook voor exterieur ziet hij zijn kwaliteiten bevestigd met een foutloze onderbalk uitmondend in 111 totaal exterieur. Voor gezondheidskenmerken weet Poppe Ferdi eveneens te overtuigen met prima fokwaarden. Stalgenoot T’Brook Hacker weet eveneens te overtuigen met een prachtig fokstierdebuut. Voor productie scoort hij +449 kg melk met dikke gehalten, +0.17% vet en +0.16% eiwit. Sterk scoort Hacker voor dochtervruchtbaarheid met 106 mede hierdoor debuteert Hacker hoog in de ranking met 241 NVI. Met zijn afstamming Stonewall x Jorryn is T’Brook Hacker een echte outcross stier voor de hedendaagse Holsteinpopulatie. Hacker vererft middelgrote koeien die stappen op best beenwerk. Met 104 geboortegemak is Hacker een pinkenstier bij uitstek en net als Poppe Ferdi aAa 153 heeft Hacker met 513 een niet veel voorkomende aAa code in de hoogste regionen van de ranking.Poppe Ferdi maakt prachtig fokstier debuut

Danshot de exterieurspecialist handhaaft zich keurig in de ranking met 112 totaal exterieur. Winst boekt oudgediende Koepon Wellness +22 naar 142 NVI die eigenlijk prima kan fungeren als alternatief voor Big Winner, waarvan helaas geen sperma meer voorradig is. Met dikke gehalten, aAa 156 en zijn outcross bloedvoering heeft Wellness veel overeenkomsten met de fokkwaliteiten van Big Winner. Winst boekte eveneens melkstier Salero die naast zijn hoge melkvererving 105 scoort voor dochtervruchtbaarheid mede hierdoor staat pinkenstier Salero met 209 NVI prima genoteerd in de ranking.

Zwamburg Camille nieuwkomer van de decemberdraai jl. stijgt met +14 naar 222 NVI. Met 112 totaal exterieur is zijn exterieurfokwaarde twee punten gestegen nu met zowel voor uier als benen een mooie score van 110. Voor gezondheidskenmerken is zijn vererving louter opgebouwd uit sterk scorende fokwaarden met o.a. 107 voor uiergezondheid en 108 voor geboorte-index. Ook voor productie blijft hij een aanrader met +440 kg melk met +0.15% vet en +0.07% eiwit. Top exterieur specialist Jotani verbeterde zijn vruchtbaarheid met 2 punten uitkomend op 99 en bleef nagenoeg stabiel voor productie en zijn torenhoge exterieur vererving. Stalgenoot Martijn stijgt eveneens twee punten voor vruchtbaarheid en blijft stabiel op het hoge niveau van 110 totaal exterieur. Ook zijn productie-index bleef nagenoeg onveranderd met +650 kg melk met +0.19% vet en +0.04% eiwit. Onvermeld mag zeker niet blijven de verrichtingen van Brown Swiss stier Brown Vigor. Ook hij blijft na deze indexendraai bivakkeren in de top van de ranking . Met een winst van +17 uitkomend op 217 NVI staat Brown Vigor zelfs op de vijfde plek in de perspublicatie van de Brown Swiss!

Titel Roodbonte Holsteinkoe van het jaar voor Youridochter Annemien 44!

Om de roodbont koe meer te promoten heeft Platform Roodbont de verkiezing “Roodbonte Holsteinkoe van het jaar” in het leven geroepen. Platform Roodbont ging op zoek naar een truetype roodbontkoe met een beste productie en uitstekende gezondheidskenmerken. Voor deelname aan de verkiezing had het platform een aantal spelregels opgesteld. Zo moesten de deelnemende koeien minimaal 87 procent holsteinbloed hebben. Daarnaast moeten ze minstens AB-waardig zijn, minimaal vier keer gekalfd hebben en voor lactatiewaarde hoger dan 100 scoren. Het gemiddeld eiwitgehalte over alle vier de lijsten moest op minimaal 3,60 procent liggen, het gemiddeld vetgehalte op minstens 4,20 procent en de gemiddelde melkplas op niet minder dan 9000 kg in 305 dagen. Uiteindelijk kwam men tot een drietal dieren waar het publiek op kon stemmen. Nora 38 van de familie Tijs uit Luttenberg, Mariahoeve Ida 90 van de familie Hartjes uit Appingedam en Annemien 44 van de familie Hofmeijer - Woestenenk uit Lochem behoorden tot dit selecte gezelschap. Uiteindelijk ging Annemien 44 met de titel “Roodbont Holstein koe 2019” aan de haal. Een mooie bijkomstigheid is dat het hier gaat om een Youridochter (Jerudo x Curtis). Van Youri komen wij veel van dit soort koeien tegen, in het begin rustig in productie maar naarmate ze ouder worden realiseren zij prachtige producties. Iets wat wij ook terug zien bij Annemien 44. Na een rustige vaarzenlijst wist zij als derde kalfs in 305 dagen ruim 11.000 kilogram melk te produceren met 5,39% vet en 3,80% eiwit! Een ontwikkeling die we ook terug zien in haar exterieurscore, als vaars kreeg zij 85 punten voor algemeen voorkomen en als derdekalfs koe werd haar score verhoogd tot 89 punten algemeen voorkomen. Familie Woestenenk- Hofmeijer proficiat met deze geweldige prestatie.

Link video:

https://www.youtube.com/watch?v=0OfSc7z-ygYAnnemien 44

Elmar en Topliner Actiestieren april

Met de zwartbonte actiestier De Vlog Elmar testen wij een stier die voortkomt uit een geweldig productieve lijn. Basta (Balisto x Epic) de vader van Elmar staat te boek als een echte melkstier met daarbij een mooi exterieurrapport en prima gezondheidskenmerken. Moeder van Elmar is één van de beste Titaniumdochters in Nederland, De Vlog Machel Joni 3 van Albert Dankelman uit Arrien. Naast haar geweldige productiedrang is zij een voorbeeldkoe. Veel balans, een geweldige uier en hele beste benen. Lactatiewaarden van 117+, 118+, en 136+ onderstrepen dit samen met haar 89 punten voor algemeen voorkomen. De Vlog Elmar zelf is niet de grootste stier maar wel een heel correcte stier. Hij kan bogen op een mooie productieve afstamming van probleemloze en correcte koeien dus niets staat een groot gebruik van deze mooie actiestier in de weg.De Vlog ElmarRoodbonte actiestier in april is de stier Topliner van Melkveebedrijf Barendonk uit het Brabantse Beers. Vader van Topliner is de stier Rody die uit dezelfde koefamilie komt als Aalshorst Pleasure en Aalshorst Special. Rody is een melkstier die vrij compacte koeien lijkt te geven. Zijn prima score voor levensduur dankt hij mede aan zijn hoge scores voor celgetal en klauwgezondheid. Topliner is een loot uit de Massialijn. De moeder van Topliner een dochter van Fun P combineert eigenlijk alles wat in haar pedigree voorkomt, fraai exterieur en goede producties. Barendonk Topliner is een fraai gelijnde stier, prima in verhouding en stappend op beste benen. Gezien zijn afstamming is hij een belofte voor fraaie gezonde koeien met uitstekende productie kwaliteiten.

Beide actiestieren in april € 5,00 per dosis!Barendonk Topliner

Big Winnerdochter in voorronde Champions League

In alle provincies worden momenteel de voorronden voor de Champions league veebeoordelen gehouden. Een initiatief dat KI Kampen mede ondersteund. Bij de familie Pasman-Aalpol in Enschede kwamen we deze opvallende 4e kalfs Big Winnerdochter Betje 208 tegen. De koeienkijkers prezen de balans en de fraaiheid van het dier. Haar uier was ongekend; lang, vast en hoog aangehecht. Henk Pasman vertelde dat deze Betje 208 uit een goede koefamilie kwam. Als vaars was Betje eigenlijk te jeugdig en licht maar door de jaren heen ontwikkelde ze zich tot één van zijn favoriete koeien in de, toch al op zeer hoog niveau staande, veestapel. Ook in productie bleek Betje laatrijp. Haar derde afgesloten lijst. 4.01 jaar 323 dagen 11.894 kg melk, 4.27% vet, 3.71% eiwit. LW 112. Opnieuw een fraai staaltje Big Winner!Big Winnerdochter Betje 208

Al 34 keer 100.000 kilo voor Fitlistdochters!

Wat een apart beste Fitlistdochters zie je toch onderweg voorbijkomen. Heb je er één gezien dan kun je de anderen zo uit het koppel halen als die er zijn want ze lijken allemaal op elkaar. Fitlist, de Lucky Leozoon uit een Blackstarmoeder van de familie Ramaker uit Hoogenweg. Op de CRV stamboeksite komen we al 33 Fitlistdochters tegen met 100.000 kg. Gemiddeld met 83.7 punten gewaardeerd. Verschillende AB koeien en zelfs één excellente met 91 punten van Kees en Jolanda Oosten-Boode uit Holten.

Tenminste één Fitlistdochter met 100.000 kg komen we niet op de CRV stamboeksite tegen want die is door het FHRS geregistreerd en is eigen aan Anne en Willy de Boer uit Burgwerd. Een Fitlist uit een Matchpoint uit een Hendrika’s FRC. Een 100% KI Kampen afstamming op een bedrijf waar Kampenfokkerij al zeker 35 jaar de boventoon voert. Anne de Boer melkt zo’n 130 koeien met twee robots en is buitengewoon positief over Fitlistdochter Bertha 214. Een hele fijne koe, niet te groot (maar mij groot genoeg) die super op de robot loopt en tot prima prestaties komt. Bijvoorbeeld op een leeftijd van 6.7 in 393 dagen 14.301 kg met 4.79 en 3.57 en een lactatiewaarde van 135+. Familie de Boer, succes met Bertha 214 en op naar de 10.000 kg vet en eiwit!Bertha 214

Big Winnersperma is op!

Het zat er al een tijdje aan te komen maar nu is het echt zo ver. Big Winner is niet meer beschikbaar. De stier zelf was drie jaar geleden al afgevoerd. Een ontsteking in zijn voorpoot is hem destijds fataal geworden. Big Winner, de Win 395 zoon is jarenlang het paradepaardje van KI Kampen geweest. Zijn carrière startte rustig maar na zijn glorieuze dochtergroep optreden tijdens de Open Dag van KI Kampen in 2011 bij de fokkers van Big Winner, de familie Knoef is Big Winner bijzonder populair geworden. Ook zijn fokwaarde werd elke draai beter en nu 14 jaar na zijn geboorte is Big Winner een erkend leverancier van duurzame melkkoeien. Al jaren staat Big Winner hoog genoteerd bij de meest gebruikte stieren van Nederland met als hoogtepunt ruim 60.000 inseminaties in 2012. Tot nu toe zijn er al ruim 210.000 inseminaties met Big Winnersperma in Nederland verricht. Maar ook wereldwijd heeft Big Winner furore gemaakt en is hij veel gebruikt. In zeker twintig landen worden naar volle tevredenheid Big Winnerdochters gemolken. Gelukkig staan er een mooi aantal nieuwe Big Winners te wachten om het stokje van de oude baas over te nemen dus de toekomst is wel gewaarborgd.Big Winner

Wordt KI Kampenstier Brown Vigor de nieuwe nummer één Brown Swiss in Nederland?

Dat zou zo maar kunnen gezien de tussendraaien van de afgelopen maanden. Even ter opfrissing, de moederstam van Brown Vigor is gefokt door de Mts. Zents uit het Gelderse Vorden, al jarenlang gerenommeerde fokkers van beste Brown Swisskoeien. De moeder van Brown Vigor, Margje 642 was een beste koe die als vaars met 87 punten voor algemeen voorkomen werd ingeschreven. Ze was een zeer productieve koe. In 1220 dagen produceerde ze 37.427kg melk met 5.14% vet en 3.96% eiwit. Deze uitstekende productiedrang zien we ook terug bij de Brown Vigordochters. Inmiddels zijn er al 130 in productie en die weten van melkgeven. De gehalten zijn iets ondergemiddeld maar daarentegen zijn de functionele eigenschappen zeer goed. Ook het exterieur is prima verzorgd. Rasmelkkoeien met goede uiers en super beenwerk. Op de Open Dag van KI Kampen werd een zeer correcte dochtergroep getoond die veel waardering kreeg van de bezoekers. Met zijn mooie cijfers en aAa code 165 zijn alle ingrediënten aanwezig voor een grootschalig gebruik.Brown VigorDochter Brown Vigor: Sjoukje 75Dochter Brown Vigor: Bontje 831Dochtergroep Brown Vigor Open Dag KI Kampen 2018

Prachtige resultaten met KIK stieradviesprogramma!

Nu de eerste bedrijven al een jaar of zeven werken met ons paringsprogramma zien en horen wij mooie resultaten uit de praktijk. Resultaten die wij op het gebied van exterieur goed kunnen aflezen uit de bedrijfsinspectie over de jaren heen. We zien namelijk bedrijven die jaarlijks een mooie opgaande lijn laten zien in algemeen voorkomen van hun dieren. Ook termen als mijn veestapel wordt steeds uniformer, het gemak waarmee je het KIK Stieradvies leest worden vaak genoemd. Voor veel bedrijven is het KI Kampen paringsprogramma een mooie aanvulling bij het bepalen van de stierkeuze. Juist omdat er gekozen is voor een basis van zes onderbalkkenmerken met aanvulling van de daaropvolgende twee zwakste schakels uit de onderbalk blijken te resulteren in een enorme vooruitgang. Maar ook onder de aAa gebruikers kent het programma een grote schare aanhangers. En niet onbelangrijk, ook hier worden prima resultaten gemeld. Laat u eens vrijblijvend informeren over de mogelijkheden door uw vertegenwoordiger of neem contact op met ons kantoor.Vroege excellente dochter voor Youri!

Een mooi voorbeeld van laatrijpheid toont Youridochter Hoda 58 van de Maatschap Hofmeijer –Woestenenk. Als vaars wist zij nog niet direct te overtuigen met een lactatiewaarde van 104. Als tweedekalfs wist zij een lijst te noteren van 11.450 kilogram melk met 4,25% vet en 3,77% eiwit resulterend in een lactatiewaarde van 111+. Nu is zij derdekalfs en inmiddels 150 dagen in productie met een voorspelde lijst in 305 dagen van 12.409 kilogram melk met hoge gehalten. Gezien de lactatiewaarde van 126+ lijken nu alle remmen los. Niet alleen in productie toont zij veel progressie. Werd ze als vaars ingeschreven met 86 punten, als tweedekalfs wist zij deze score al te verhogen tot de maximale score van 89 punten. Nu weer een jaar later kreeg zij als eerste Youridochter de excellent status. Al met al een mooi voorbeeld van laatrijpheid. Youri kent vooral onder de aAa gebruikers veel aanhangers met zijn aAa code van 462. Daarnaast vererft hij dikke melk en heeft hij prima gezondheidskenmerken. Op exterieurgebied laat hij eigenlijk geen steken vallen en mede daardoor zal de lijst van excellente dochters rap uitbreiden.Dochter Youri: Hoda 58

Big Winner in Kuinre!

Twee jaar geleden kwamen we Mariëlle 141 als vaars tegen in de stal bij Titus en Richard Groenestege in Kuinre. Toen een sterke en zeer solide vaars. Op het bedrijf van circa 100 melkkoeien probeert de familie Groenestege een hoge productie te behalen om de melkrobot efficiënt te kunnen benutten. Veelal gaat een hoge productie niet samen met hoge gehalten maar Big Winnerdochter Mariëlle 141 spot met die gedachtegang. Als vaars produceerde ze in 526 dagen 16.320 kg melk met 4.42% vet en 4.00% eiwit LW 121. Haar tweede lijst was iets gewoner maar nog steeds van uitzonderlijk niveau. In 420 dagen 17.535 kg melk met 4.10% vet en 3.58% eiwit. Een maand geleden kalfde Mariëlle 141 voor de 3e keer af. Haar eerste melkcontrole bedroeg 49 kg melk met 5.42% vet en 4.09% eiwit met een celgetal van 12. Aan haar prestaties is te zien dat deze koe hard werkt maar aan haar uier en benen is geen enkele slijtage te zien. Het uier zit er vast onder en is ondiep. Ook haar benen en beengebruik zijn dik in orde. Een echte Winner.Big Winnerdochter Mariëlle 141

Een stabiel 2018 voor KI Kampen!

Voor onze sector was 2018 een jaar met veel vraagtekens. Hoe vaak heeft u wel niet gedacht zou er regen komen, krijgen wij voldoende voervoorraad voor de komende winterperiode, hoeveel koeien mag ik houden binnen mijn fosfaatquotum en misschien nog wel erger waarom krijgt de agrarische sector de schuld van veel problemen. Veel onzekerheden die het ondernemen er niet makkelijker opmaken. Gelukkig biedt KI Kampen u wel veel zekerheden, alleen met zekerheid kan men gericht ondernemen. Betrouwbare stieren die voortkomen uit bewezen koefamilies. Vijf prachtige dochtergroepen op onze Open Dag 2018 onderstreepten onze filosofie. Een lijn die wij samen met u als veehoud(st)er hopen door te zetten in 2019! Zekerheden waar op u kunt bouwen!KI Nieuws en Stierenkaart januari 2019 online

Hij is er weer! de online versie van het KI Nieuws en Stierenkaart januari 2019. Hopelijk bieden deze edities u veel nuttige informatie en het nodige leesplezier!! Onder de button “KI Nieuws” en “Stierenkaart” kunt u het januari 2019 nummer in z’n geheel lezen.

Leonidasdochter Big Super Star 168 wint in Zwolle!

Liefhebbers van fraaie koeien kwamen afgelopen zaterdag helemaal aan hun trekken op de HHH-show in Zwolle. Al vroeg in de ochtend was er succes voor Big Super Star 168 van de familie Knoef uit Geesteren. De zeer jeugdige Leonidasdochter wist in de oudste rubriek vaarzen een 1a positie te behalen, tevens kreeg zij het uierrozet opgespeld. Tijdens de daarop volgende kampioenskeuring stapte zij zelfverzekerd door de ring. Met haar fantastische uier en super droge benen wist zij het kampioenschap roodbont jong te bemachtigen. Ook vermelden wij nog graag even de prestatie van Giessen Verona 14 de Charityman van de Vennootschap Kuiper-Uilenreef uit Sibculo. In een geweldige klasse behaalde zij een derde plek achter de latere kampioene Bons Holstein Koba 219 en Matje 59 reserve in de rubriek en derde in de kampioenskeuring. KI Kampen wil alle inzenders feliciteren die succes hadden op deze prachtige editie van de HHH-show 2018!Dochter Leonidas: Big Super Star 168

Nieuwe indexen, prachtig debuut voor Camille!

Heuvel Lukoki de outcross stier die afgelopen herfst tweemaal een beste dochtergroep presenteerde imponeert ook in de ranking. Met 16 punten NVI winst is zijn vererving ronduit best. Zijn totaal exterieur blijft onveranderd op een uitstekend niveau van 110 totaal en in productie wist Lukoki voor gehalten vererving winst te boeken waardoor zijn eiwitvererving nu positief is met +0.02%. Voor de secundaire kenmerken excelleert Lukoki helemaal met een hoge levensduur, 580 levensduurdagen en uitstekende fitnessscores. Met aAa 513 en zoon van Hoekland Maik blijft hij onveranderd een geschikte partner voor heel veel koeien. Nieuwkomer van de vorige draai, Big Position blijft hoog genoteerd staan met onveranderd zijn sterkste troef de extreem hoge gehaltenvererving van +0.67% vet en +0.29% eiwit bij een sobere melkvererving. Zijn exterieurvererving blijft solide met 106 totaal en zijn dochtervruchtbaarheid score eveneens 106 is best te noemen. Exterieurcrack Danshot handhaafde zijn hoge exterieurfokwaarde van 112 totaal. Voor productie moest hij licht inleveren maar met +757 kg melk met bijna gelijkblijvende gehalten is zijn productie-index goed verzorgd. Op secundair vlak blijven de cijfers van Danshot eveneens zeer solide.

Nieuwkomer Zwamburg Camille cd debuteert in de top van de ranking in de Red Holsteinlijst met rondom uitstekende cijfers. Als zoon van Camion uit een Jerudomoeder kan hij als outcross stier bestempeld worden. Met +532 kg melk +0.16% vet en +0.08% eiwit is Camille’s productie-index voortreffelijk opgebouwd. Ook voor exterieur en fitnesskenmerken scoort pinkenstier Camille uitstekend. Stalgenoot Baarlinger Martijn profileert zich deze indexendraai eveneens met een beste productie-index. Martijn stijgt 25 inet naar +624 kg melk +0.19%vet +0.05% eiwit uitkomend 213 inet. Mede hierdoor stijgt Martijn 24 punten in de NVI ranking. Zijn exterieur niveau blijft onveranderd op een mooie 110 totaal. Melkstier Red Cliff blijft ook na deze indexendraai, met toevoeging van vele fokstierdochters, prima acteren als leverancier van uitstekende melkkoeien voorzien van solide exterieur. Zijn cijfers blijven dan ook onveranderd goed en met name zijn melkvererving is met +1438 kg superieur. Jotani, de in Nederland meest gebruikte roodbonte fokstier van het afgelopen inseminatie seizoen blijft ook na deze indexendraai de absolute exterieurtopper. Hij scoort nu 119 totaal en is daarmee 4 punten los van de nummer 2!

Camilledochter Irene 47; Eig: Melkveebedrijf Lugtenberg- Luttenberg

Jotani meest gebruikte fokstier 2017-2018!

Niet eerder prijkte er een KI Kampenstier op de eerste plek van meest gebruikte dochtergeteste roodbonte fokstieren in Nederland. Top exterieurvererver Jotani (Jotan x Konvoy) heeft deze plek overgenomen van De Vlottenburg Fantasy, die de afgelopen twee jaar deze ranglijst aanvoerde. Jotani wordt als dochtergeteste stier gevolgd door Red Cliff (Lawn Boy x Stadel) ook een product uit de Kampenstallen. Tussen deze beide cracks komen wij ook nog Broekhuizen Bart (Whatsapp x Stellando) tegen een jonge stier van KI Kampen die op de vierde plek staat van genoom geteste stieren zonder dochterinformatie. Bij zwartbont ondervinden wij iets meer concurrentie maar stieren als Danshot en “good old” Big winner staan netjes tussen de lijst van meest gebruikte stieren. Ook noemen wij nog graag even onze Belgisch witblauwe stier Urbanus 3. Ook hij staat in de top tien van meest gebruikte stieren. Uit de diverse lijsten blijkt maar eens te meer dat u veel vertrouwen heeft in de fokproducten van KI Kampen!Jotani, meest gebruikte roodbonte dochtergeteste fokstierVideo dochtergroep Lukoki RMV Hardenberg!

Om u helemaal te overtuigen van de kwaliteiten van Heuvel Lukoki tijdens de RMV in Hardenberg hebben wij videobeelden beschikbaar die wij u graag laten zien.

Lukoki verrast vriend en vijand!

Een beste groep! Dat is wat we drie dagen lang te horen kregen op de goed bezochte RMV Hardenberg. Inderdaad, Heuvel Lukoki liet een beste groep zien. Zes mooie malse boerenkoeien. Stuk voor stuk beste uiers en sterk droog beenwerk. Eigenlijk zag je de vererving heel goed terug in de dochtergroep. Zeker ook het hoge levensduurcijfer zag je terug in deze sterke dochtergroep. Deze koeien kunnen de ruime producties prima aan en blijven probleemloos op de bedrijven lopen. Een mooie eigenschap in de wetenschap dat jongvee op de bedrijven schaars is en levensduur al maar belangrijker wordt. Onderstaand de foto van de dochtergroep, overtuig u zelf! Een mooi stukje KI Kampen promotie opnieuw mogelijk gemaakt door een aantal enthousiaste veehouders die hun dieren wel een paar dagen beschikbaar wilden stellen.Dochtergroep Heuvel Lukoki RMV Hardenberg 2018

Heuvel Lukoki op weg naar Hardenberg!

Voor de derde keer zullen wij een dochtergroep tonen tijdens de RMV Hardenberg. In de Evenementenhal zal net als vorig jaar een cluster “Kijk op de Koe” worden ingericht door bedrijven die actief zijn in de veeverbetering. Na het succes wat wij de vorige twee sessies beleefden met Red Cliff en Danshot is het nu de beurt aan Heuvel Lukoki. Liet Lukoki op onze onlangs gehouden Open Dag in Genemuiden al een prima indruk achter bij het publiek, in Hardenberg leggen wij de lat nog even wat hoger voor onszelf! Heuvel Lukoki is een fraaie allround stier die zowel op het productievlak als op exterieurgebied weinig tot geen fouten kent. Daarnaast bezit Heuvel Lukoki een even wat andere bloedvoering met Hoekland Maik uit Paramount en ook zijn aAa code is met 513642 veel gevraagd. Geluiden uit de praktijk en op papier geven aan dat de Lukokidochters gezonde uiers, vruchtbaar zijn en gezonde klauwen bezitten. De RMV in Hardenberg vindt plaats op dinsdag 30 oktober, woensdag 31 oktober en donderdag 1 november. K.I. Kampen vindt u in hal 7, stand nummer 705. De beurs is geopend van 13.00 uur tot 22.00 uur.Heuvel Lukoki

Uitslag veebeoordelen Open Dag!

Hoewel de mannelijke deelnemers ver in de meerderheid waren was de hoogste eer voor een vrouwelijke deelnemer. Emma Scholten uit Saasveld kwam het dichtst bij de jury uitslag. Ze was daarbij in goed gezelschap want A. van Velzen uit Meedhuizen en Jos Knoef uit Geesteren hadden een gelijk aantal strafpunten. Loting bepaalde dat Emma de eerste prijs wint en Jos Knoef de derde. Ook voor plek vier en vijf moest er geloot worden. Hein Tegenbosch uit Valkenswaard krijgt de vierde prijs en de vijfde prijs gaat naar Evert Scharpert uit Laren(Gld) De zesde en laatste prijs is voor Gerard Nijman uit Stegeren. Onze eigen inspecteur en erkend koeienkenner Rutger Prins heeft uit elke groep de beste dochter aangewezen en de score voor algemeen voorkomen en uier bepaald. Niemand die exact dezelfde score had maar een aantal deelnemers kwam er toch wel heel dicht bij in de buurt. Wanneer je dan vervolgens ziet dat er bij de prijswinnaars ook weer een aantal gelouterde veekenners zitten dan mag je vaststellen dat de jury zijn werk goed heeft gedaan. Opvallend was dat door de deelnemers bij een aantal groepen vijf verschillende koeien als beste aangewezen werden. Met name bij Danshot, Jotani en Brown Vigor werd nogal eens een andere koe op de eerste plek gezet. Dat betekent dat de kwaliteit van de koeien in de breedte als zeer consistent werd aangemerkt. Het was weer een mooie wedstrijd en op naar de volgende editie. Prijswinnaars van harte proficiat met de eer en de prijs.Er was veel animo voor het veebeoordelen

Eerste Big Winnerdochter honderdtonner!

Het zat er al aan te komen de eerste Big Winnerdochter met 100.000 liter. Zeker gezien zijn hoge aanhoudingscijfers in de praktijk was dit een kwestie van tijd. Hoe bijzonder is het dan dat deze mijlpaal werd behaald door een koe op het bedrijf van de familie Knoef zelf. Voor de fokkers van Big Winner is een honderdduizend liter koe niet nieuw. Dat juist bij de mijlpaal van de 75e honderdtonner op het bedrijf het een dochter betreft van de zelf gefokte Big Winner maakt het wel speciaal. Big Anna Jacoba 119 behaalde deze mijlpaal in 2637 dagen en heeft een totale productie van 100.942 kg melk met 4589 kg vet en 3919 kg eiwit. Naast de geweldige productieaanleg was zij ook een zeer fraaie Big Winnerdochter. Inderdaad, “was” want kort na het volmaken van de 100.000 kg heeft ze een ongelukje gehad en moest worden afgevoerd. Haar uiterlijk werd beloond met 88 punten voor algemeen voorkomen en haar fantastische uier zelfs met 89 punten. De komende tijd zullen vast vele Big Winnerdochters de honderdduizend liter volmaken maar deze wilden wij u niet onthouden.Big Anna Jacoba 119

Uitslag gewicht schatten Belgisch Witblauwe stier Open Dag

De schattingen liepen nogal uiteen. De laagste vulde 298 kilo in en de hoogste 1.120 kilo. Toch een verschilletje van ruim 800 kilo. Het werkelijke geslachte gewicht was 379,6 kilo. Niemand die het goed had maar wel drie deelnemers die ieder 380 kilo ingevuld hadden. Dan zit je er toch wel heel dicht bij. We hebben er maar een prijsje bijgedaan zodat alle drie de deelnemers ook daadwerkelijk in de prijzen zijn gevallen. Loting heeft bepaald dat de eerste prijs naar A. W. van der Stouwe uit Dalfsen gaat. Een tweede prijs is er voor O. R. Miedema uit Rijs en Piet Knip uit de Beemster. Gefeliciteerd met de prijs welke binnenkort bij u bezorgd gaat worden. De uitslag van het veebeoordelen laat nog even op zich wachten. Dat is toch nog wel een heel klusje. Volgende week verwachten we de uitslag wel te kunnen brengen.Koeien op Open Dag van uitzonderlijk niveau!

Nu de grootste drukte weer voorbij is kunnen we de balans opmaken. Over belangstelling hadden we niet te klagen, zo tussen de 2.500 en 3.000 bezoekers konden we verwelkomen. De combinatie koeien en trekkers kijken bleek opnieuw een succesnummer. De getoonde stiermoeders en het veebeoordelen kreeg veel waardering en deelname evenals het gewicht schatten van de Belgische Witblauwe stier. Van de bezoekers die de reis naar Genemuiden hebben gemaakt horen we eigenlijk alleen maar positieve geluiden. Dit bevestigd de stelling dat KI Kampen een prima koers vaart met stieren uit bewezen koefamilies. Voor diegene die niet op de Open Dag geweest zijn zullen we nog even een korte toelichting geven op de dochtergroepen.

Jotani (Jotan x Konvoy)

Velen waren vertrokken naar Genemuiden om zelf te kijken of de extreem hoge exterieurscore van 118 kon worden bevestigd. Stuk voor stuk waren de Jotanidochters prima ontwikkelde dieren met voldoende inhoud waarbij de ribwelving in sommige gevallen ietsjes meer mocht zijn. Voeg daarbij de prima kruisvorm dan is wel duidelijk waarom deze groep veel aanhangers kende. Niet alleen het frame was aansprekend maar ook de sterk opgehangen uiers spraken tot de verbeelding. Het beenwerk behoeft eigenlijk geen omschrijving, en is samen te vatten in één woord, best! Kortom Jotani bevestigde zijn hoge score prima in de praktijk.Dochtergroep Jotani

Heuvel Lukoki (H. Maik x Paramount)

Voor Heuvel Lukoki was het de eerste keer dat hij een dochtergroep toonde. De veelal tweedekalfs dieren bevestigden zijn status als allround fokstier. Het best kunnen we het zestal omschrijven als goed ontwikkelde dieren die prima in balans zijn. Een ruime voorhand gevolgd door een ruime middenhand en een goed gevormd kruis. De uiers van de Lukokidochters werden hoog gedragen en waren voorzien van beste ophangbanden. De speenplaatsing was zeer correct zowel voor als achter. Het beenwerk was voldoende droog en voorzien van beste klauwen.Dochtergroep Heuvel Lukoki

Baarlinger Martijn (Ideal x Kian)

Ook voor Martijn was het de eerste keer dat hij een dochtergroep toonde. Waarschijnlijk de minst uniforme groep van de dag maar stuk voor stuk prima dieren. De groep opende sterk met twee zware roodbonte dieren gevolg door twee zwartbonte dieren die even wat lichter waren. De laatste twee roodbonte dieren waren juist weer wat zwaarder en lieten een prachtige balans zien tussen kracht en melktype. De achteruierhoogte en breedte waren prima verzorgd evenals de vooruieraanhechting. Een kleine bemerking kunnen wij plaatsen op de achterbeenstand maar voor velen zal dit het gebruik van Martijn niet in de weg staan.Dochtergroep Baarlinger Martijn

Danshot (Danillo x Shottle)

Voor veel bezoekers was Danshot de meest aansprekende groep van de dag. Wist het zestal inclusief moeder en grootmoeder vorig jaar al te imponeren op RMV Hardenberg ook hier in Genemuiden ging menig hart sneller kloppen. Dat een groep dieren uit de proefperiode een zo’n hoog niveau laat zien is uniek. Ook hier hadden we een zestal geselecteerd dat precies liet zien waar de stier toe in staat is. Prima ontwikkelde dieren voorzien van voldoende breedtemaat met veel ribdiepte en welving. Alle zes voorzien van fantastische kruizen die breed zijn en een mooie ligging laten zien. Daarnaast waren de uiers uitzonderlijk best en voorzien van alle kwaliteiten die je van een melkkoe mag verwachten. Hoog en breed achter, lang en vast van voren en voorzien van een sterke ophangband. Het beenwerk liet een mooie en fijne botstructuur zien, het zijaanzicht was ook prima verzorgd.Dochtergroep Danshot

Brown Vigor (Vigor x Juhus)

Met Brown Vigor hadden wij letterlijk en figuurlijk een dochtergroep die kleur gaf aan onze Open Dag. Waren veel bezoekers enthousiast over de Holsteingroepen onze Brown Swissgroep deed zeker ook aan klantenbinding. Het vertrouwen was tijdens de voorselectie al groot en gezien het getoonde zestal gerechtvaardigd. Uit een toch nog geringe selectieruimte zo’n best zestal kunnen presenteren geeft aan dat een nieuwe topper is toegevoegd aan ons stierenbestand. Mooie fijn typische jonge dieren met super kruizen en een prima ribwelving. Alle zes dieren waren voorzien van een prima uiervorm waar de mooie speenlengte en plaatsing positief opviel. Over het beenwerk hoeven we ons helemaal geen zorgen te maken, rondom best en voorzien van een beste klauw.Dochtergroep Brown Vigor

Stiermoeders

Onze groep stiermoeders was om uiteenlopende redenen even iets kleiner uitgevallen als dat wij gehoopt hadden maar met drie prima dieren gaven zij wel mooi aan dat de basis voor een vijftal prima dochtergroepen ligt bij het uitgangsmateriaal. Stuk voor stuk koeien die mooie producties laten zien en een genot zijn om mee te werken.

Samenvattend kunnen we gerust stellen dat wij een vijftal dochtergroepen en een groep stiermoeders getoond hebben van een uitzonderlijk niveau. Hierbij zijn we natuurlijk veel dank verschuldigd aan de eigenaren van de dieren die al dit moois mogelijk hebben gemaakt door het beschikbaar stellen van de dieren.

Donderdag 20 september Open Dag!

De eerste koeien zijn gearriveerd voor de dag van morgen. Het beloofd een mooie dag te worden. Onderstaand nog even het programma. Het KI Kampenteam hoopt u morgen te kunnen verwelkomen!

Open Dag KI Kampen en Van Der Sluis Agri

Donderdag 20 september van 09.30 tot 16.00 uur.

Waar: Van Der Sluis Agri, Kamperzeedijk 10 in Genemuiden


Programma:

Dochtergroepen demonstratie KI Kampenstieren

  1. Jotani, absolute topstier en stiervader bij roodbont
  2. Heuvel Lukoki, nieuwe allrounder uit de kampenstallen
  3. Baarlinger Martijn, voor dikke melk
  4. Danshot, bewezen topstier en een 100% Kampenproof
  5. Brown Vigor, misschien wel de best beschikbare Brown Swissstier

Presentatie stiermoeders voor KI Kampen

Minibeurs georganiseerd door toeleveranciers Van Der Sluis Agri

  1. DeLaval presenteert de nieuwste V300 melkrobot
  2. Proefritje maken op de nieuwste Deutz Fahr tractor of een Quappen minishovel
  3. Bijdrage Fella hooibouw, Strautmann voermachines en Spinder stalinrichting
  4. Jako presenteert een unieke 16m3 mesttank met 6 wielen (waarvan 4 onder de tank) en spreidas.

Veebeoordelingswedstrijd

Diverse standhouders agri sectorMartijndochters op weg naar Genemuiden!

De roodbonte stier die voor het eerst een dochtergroep zal tonen op onze Open Dag 2018 is Baarlinger Martijn. Vele ogen zullen tijdens de komende Open Dag gericht zijn op de dochters van deze roodbonte allrounder. Baarlinger Martijn is een Ideal zoon uit een Kian moeder en gefokt door VOF de Boer uit Baarlo. Tijdens de voorselectie kwamen we veel dieren tegen die opvielen door de correcte bouw. Met het zien van deze tweede kalfs dochters werd ons al snel duidelijk dat Martijn veel te bieden heeft en dat zijn dochters laatrijpe koeien zijn die flink zijn doorgegroeid. Opvallend is hoe goed de uiers onder deze malse melkkoeien zitten, van achter hoog en breed aangehecht en erg ondiep. Volgens ons kan Baarlinger Martijn een belangrijke positieve bijdrage leveren in zowel productie als exterieur op uw bedrijf, maar kom gerust zelf kijken op donderdag 20 september a.s.!Baarlinger Martijn

KI Nieuws en Stierenkaart september online!

Hij is er weer! de online versie van het KI Nieuws en Stierenkaart september 2018. Hopelijk bieden deze edities u veel nuttige informatie en het nodige leesplezier!! Onder de button “KI Nieuws” en “Stierenkaart” kunt u het september 2018 nummer in z’n geheel lezen.

100.000 kilo voor Klaverkamp 458 dochter!

Wie kent hem nog, Klaverkamp 458 de jerseystier gefokt door de familie Oegema uit Dalfsen. Een 100% jerseystier afkomstig van een gepassioneerd jerseyfokker. Een stier uit een mooie koefamilie. Kampenproof zullen we maar zeggen. Moeder en grootmoeder kwamen samen tot bijna 100.000kg melk met super gehalten. Deze week vernomen we dat zijn dochter Bleske 517, van de Maatschap Hiemstra (Hiemstra-Dijkstra-Ammerlaan) uit Dronrijp de 100.000kg gepasseerd was. Toch een bijzondere prestatie want jersey koeien met 100.000kg zijn niet zo dik gezaaid. In 3285 dagen produceerde deze 50% jerseydochter 100.603 kg met 4.02 vet en 3.40 eiwit. Dat zijn nog niet zulke hoge gehalten zult u denken. Nou dat valt nog wel mee. Haar moeder, overigens een derde generatie honderdtonner, kwam tot 3.30 vet en 3.06 eiwit gemiddeld dus Klaverkamp heeft de gehalten behoorlijk opgekrikt. Bleske 517 is dus een vierde generatie honderdtonner, een prestatie van formaat en zeker een felicitatie aan de familie Hiemstra waard.Foto: Bleske 517

Indexen augustus in het kort

Weinig nieuws en weinig grote veranderingen, dat is de indexendraai van augustus in het kort. Zo blijft Danshot een topexterieur stier nu uitkomend op 103 frame 106 type 113 uier 107 benen. Zijn beenwerkvererving stijgt twee punten waardoor Danshot een punt hoger voor totaal exterieur scoort nu uitkomend op een mooie 112 totaal. Met het volop aan de melk komen van zijn tweedekalfs dochters stijgt zijn productie-index naar +793 kg melk met gelijkblijvende gehalten goed voor ruim 200 inet. Voeg hierbij zijn prima vererving van de secundaire kenmerken dan zult u begrijpen dat wij bijzonder in onze sas zijn met deze topper. Mastenbroeker Leo moest hier en daar wel een puntje inleveren maar met ruim 400kg melk, een vetpercentage van +0.21% en nagenoeg gelijkblijvend eiwit blijft zijn productie-index rondom goed. Ook met 107 totaal exterieur handhaaft Leo zich keurig in de ranking. Zijn aandachtspunt bij gebruik is en blijft zijn ondergemiddelde score voor geboortegemak van 95. Voor de overige secundaire kenmerken scoort Leo louter bovengemiddelde cijfers. Aandachtspunt bij Heuvel Lukoki was zijn wat ondergemiddelde vetpercentage en dat blijft zo echter met dik 800 kg melk is zijn melkvererving prima. Zijn exterieurkwaliteiten waren al best en dat blijft fier overeind staan met 110 totaal. Op secundair vlak is de vererving van outcross stier Lukoki foutloos waarbij melksnelheid en dochtervruchtbaarheid beide 104 de sterkste troeven zijn. Nieuwkomer deze draai is Big Position, een sterke gehalten vererver met een allround verervingsrapport. Dat is in het kort de juiste omschrijving van deze Twistzoon uit de duurzame Big Anna Jacoba familie van de Mts. Knoef. Verwelkomen we bij zwartbont Big Position als nieuwkomer bij roodbont valt deze eer te beurt aan Hunt Holstein Appledrone. Een stier uit de excellente Anemoonlijn van de familie Oudenampsen uit het Gelderse Laren. Een mooie productie-index van bijna +1000 kg melk in combinatie met solide cijfers voor exterieur bezorgen Appledrone een plekje op de stierenkaart. Jotani was al de nummer 1 exterieurstier en daar veranderd na deze indexdraai niets aan. Op secundair vlak liggen zijn sterkste troeven, net als bij zijn vader Jotan, niet bij vruchtbaarheid en uiergezondheid maar juist wel bij klauwgezondheid. Deze is met 106 ruim bovengemiddeld. In productievererving laten de Jotanidochters een prima stijging noteren waardoor Jotani nu uitkomt op +701 kg melkvererving met daarbij +0.02% eiwit. Baarlinger Martijn, een stier met 110 totaal exterieur en een mooie productie-index blijft eveneens met het volop aan de melk komen van zijn tweede kalfsdochter een stabiele allrounder waarbij hij net als Jotani sterk scoort voor klauwgezondheid. Als laatste mag zeker niet onvermeld blijven de verrichtingen van Brown Vigor deze 100% zuivere Brown Swissstier nestelt zich in de top van de Brown Swiss ranking met een ruime melkplas in combinatie met beste cijfers voor exterieur en secundaire kenmerken!

Bissende Koe & Kalf brengt succes voor Broekhuizen Bart!

Traditiegetrouw is de vierde woensdag van juli de dag waarop het platteland zich presenteert op de Ommer Bissingh. Het is gezellig druk op deze zonovergoten dag. Toeristen zien vooral hoe lief en schattig de dieren eruit zien, terwijl mensen met iets meer verstand van koeien en kalveren op andere dingen letten. Zo ook Jos en Ben Knoef de juryleden deze dag. Bij het betreden van de ring valt direct al hun oog op De Pettershoeve Aafke een dochter van Broekhuizen Bart. Dit fraai typische kalf steelt de harten van de heren. De fraaie overgangen in haar lichaam en het beste beenwerk overtuigen dermate dat Aafke wordt aangewezen als het beste exterieur kalf van deze dag. Aafke’s begeleider Mart van Ittersum straalt van oor tot oor. Voor deze zevenjarige “boer in spé” kan de dag niet meer stuk. Maar ook de eigenaren van het kalf de Mts. Petter – Aufderhaar uit Ommen genieten van het succes. Samen met Mart werpt al het oefenen, wassen en scheren ook nog eens zijn vruchten af met het reservekampioenschap toilet. Mart en familie Petter gefeliciteerd met alle successen!Pettershoeve Aafke met begeleider Mart van Ittersum

Charitymandochter Suleika wint op Zuidenveld!

Tijdens het prachtige evenement Zuidenveld in Dalen waarvan de veekeuring één van de vele onderdelen is maakte Suleika 31 veel indruk. De Charitymandochter van Eddy Heeling uit Sleen oogstte veel sympathie met haar prachtige verhoudingen en fabelachtige uier. De jury wees haar dan ook aan als de algemeen- en uierkampioene van deze dag. Voor de familie Heeling is Suleika 31 een bijzondere koe, Eddy omschrijft haar als de makkelijkste, de beste en meest in het oog springende koe van de stal. Haar eerste lijst sloot Suleika 31 af met ruim 10.800 kilogram melk met 5,12% vet en 3,82% eiwit in 450 dagen. In de week voor de keuring liet de familie Heeling haar als eerste koe ooit op het bedrijf overpunten, met de prachtige score van 88 punten voor algemeen voorkomen ging zij in ieder als een kanshebster naar de keuring. Hoe mooi kan het dan zijn…. familie Heeling proficiat!Foto: Suleika 31

In de spotlight Brown Vigor!

Het Brown Swissras staat bekend om zijn laatrijpheid, hoge eiwitgehalten, sterk beenwerk en natuurlijk de egaal bruine haarkleur. In verschillende landen, met name in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en de Verenigde Staten zijn er grote populaties Brown Swisskoeien met uiteraard daarbij actieve fokprogramma’s. Kampenstier Brown Vigor kan met zijn attractieve afstamming bogen op een mix van topgenen uit de diverse fokprogramma’s. Zo is de vader van Brown Vigor, Sun-Made Vigor, afkomstig uit Amerika. Moedersvader Juhus komt uit Duitsland en overgrootvader Precise is weer een Amerikaanse topstier. De moederstam van Brown Vigor is gefokt door de Mts. Zents uit het Gelderse Vorden, al jarenlang gerenommeerde fokkers van beste Brown Swisskoeien.

Inmiddels zijn er al 85 dochters van Brown Vigor in productie en reken er maar op dat hij in augustus zijn fokwaarde aanzienlijk gaat verbeteren. Hij stond bij zijn debuut in april al in de top van de Brown Swiss ranking maar in augustus gaat hij nog een stapje hoger. Voor exterieur is zijn fokwaarde nog pril waardoor het nog even afwachten is waar de stier precies staat maar de eerste 12 gekeurde vaarzen geven aan dat hij ook op exterieurgebied zijn mannetje staat. Voor de kaasmakers onder ons, Brown Vigor is BB kappa caseïne.Brown Vigor

Open Dag krijgt vorm!

Het schiet mooi op, de Open Dag van KI Kampen in samenwerking met Van Der Sluis Agri. Het programma krijgt steeds meer vorm: een presentatie van meerdere dochtergroepen, een groep stiermoeders waarmee we het belang van goede koefamilies nog eens willen onderstrepen en diverse standhouders die zich zullen presenteren. Ook het team van Van Der Sluis Agri uit Genemuiden zal een belangrijke invulling geven aan deze bij voorbaat al geslaagde dag.

Dochtergroepen:

Een vast onderdeel in het programma van de KI Kampen Open Dag is de presentatie van dochtergroepen. Op dit moment is de selectiecommissie volop bezig en is enthousiast over de kwaliteit van de dieren. Vast staat dat er dochtergroepen komen van tweedekalfs dieren van Jotani en Danshot. De namen van de overige dochtergroep zullen binnenkort bekent worden gemaakt.

Dagje uit voor de hele familie:

Bezoekers van vorige edities weten dat een bezoekje aan de Open Dag meer is dan alleen koeien kijken. Naast een veebeoordelingswedstrijd zullen er diverse workshops worden georganiseerd door Van Der Sluis Agri. Natuurlijk is de catering prima verzorgd en bij binnenkomst staat de koffie met cake weer klaar. Noteer hem alvast 20 september, Open Dag KI Kampen.Jotanidochters NRM 2017

10.000 kilogram vet en eiwit en 91 punten!

Een prachtige prestatie van Hendrika 507 de bekende Fitlistdochter van Kees en Jolanda Oosten uit de buurschap Espelo bij Holten. Hendrika geef hiermee duidelijk aan dat mooi en productief prima samen kunnen gaan. De 91 punten algemeen voorkomen weet zij te combineren met een fantastische productiedrang. Haar productie tot heden bedraagt 117.882 kilogram melk met 4,88% vet en 3,61% eiwit! Bekijken wij het lijstje van 10.000 kilogrammen vet en eiwit koeien dan is de combinatie met 91 punten of hoger voor algemeen voorkomen best bijzonder. Slechts 34 koeien gingen Hendrika voor in Nederland. Op de plaatselijke fokveedag Espelo wist zij o.a. in 2009 het kampioenslint oudere dieren te bemachtigen. Overigens begint het lijstje 100.000 liter koeien van Fitlist serieuze vormen aan te nemen met 28 stuks tot nu toe. Maar 10.000 kilogram vet en eiwit is toch nog net even wat anders. Familie Oosten - Boode proficiat met deze prachtige prestatie!Foto: Hendrika 507

Bewegende beelden Vandenberg Sneaker!

Ook van de stier Sneaker zijn bewegende beelden beschikbaar die wij u graag tonen. Vandenberg Sneaker is Chuckzoon die even wat robuuster aandoet dan de gemiddelde stier. De Sneakerstam kent meerdere generaties koeien die meer dan 50.000 kg melk hebben geproduceerd. Daarnaast zijn er door de tijd heen regelmatig fokstieren uit deze lijn voortgekomen (o.a. de stieren Gofast en Banker). Bij Sneeker 3 de moeder van Sneaker is vooral het hoge eiwitpercentage in 305 dagen met 3.90% opvallend. Iets wat waarschijnlijk weg komt bij haar vader Borussia die bekend staat als een enorme gehaltenstier. Grootmoeder Sneeker 2, een 86 punten Vendairy Wonderdochter heeft al een mooie levensproductie tot op heden van bijna 45.000 kilogram melk. Een prestatie van formaat gezien dat zij dit doet met drie spenen maar ondanks dat is zij een fantastische koe voor de familie van den Berg. Overgrootmoeder Newhouse Sneeker 422 een Stol Jocdochter heeft met 61.000 kilogram melk laten zien dat zij prima in het rijtje past van dieren met hoge levensproducties. Maar je hebt altijd baas boven baas en dat is zeker haar moeder Newhouse Sneeker 247, een met 89 punten ingeschreven O-mandochter die ruim 117.000 kilogram melk met beste gehalten heeft geproduceerd! Sneaker zelf is vooral een wat bredere stier met een harde bovenbouw en een extra spiertje. Bekijk de beelden via onderstaande link.Klik hier voor de beelden van Vandeberg Sneaker

Bewegende beelden Goldmedal.Om u helemaal te overtuigen van de kwaliteiten van G.N Goldmedal hebben wij videobeelden beschikbaar die wij u graag laten zien. Goldmedal is een Goldfeverzoon afkomstig uit G.N. Altitude Red 1084 de bekende Laron P dochter van de familie Gijmink uit Nieuwlande. Zij heeft al vier lijsten met prima gehalten gemaakt. Schijnbaar doet zij dit gemakkelijk want van enige slijtage is nog geen sprake. Grootmoeder G.N. Altitude Red 0762 (v. Lichtblick) heeft een levensproductie tot heden van 70.000 kilogram met 5,20% vet en 3,91% eiwit! Zij is afkomstig uit Kamps Hollow Altitude “Red Impact Cow of the Year 2009” Ook de komende maand is Goldmedal nog beschikbaar voor €5,00.Klik hier voor video G. N. Goldmedal

FH stier Jan Van Noordeinde beschikbaar!

Jan Van Noordeinde is een stier afkomstig van het FH fokbedrijf van Jan Lindeboom uit Dalfsen. De koeien op dit bedrijf worden goed verzorgd maar zeker niet verwend. In de zomer gras en in de winter kuilgras aangevuld met een beetje brok. Moeder Ge 96 is een Martin 17 dochter die Jan Lindeboom heeft aangekocht uit de bedrijfsbeëindiging van de familie Wever uit het Drentse Zuidwolde. In Dalfsen weet ze zich in de kijker te spelen door haar fantastische uiterlijk en beste productie. In haar tweede lactatie produceerde ze: 3.01 371 10.158 4.53 3.55 lw108. Haar uiterlijk is rondom indrukwekkend met haar ruime afmetingen en open diepe ribpartij. Ze straalt dan ook als een rasmelkkoe. Ze stapt op beste benen en is voorzien van een goed gevormd, vast aangesloten uier. Jan Van Noordeinde is een best ontwikkelde stier met extra breedtematen, een vlak kruis en daarbij heeft hij net als zijn moeder een prachtig harmonisch gebouwd skelet. Als bonus heeft Jan de veel gevraagde aAa 546 en zou daarmee prima passen op scherpe Holsteinkoeien. Jan Van Noordeinde is volop beschikbaar voor € 9.00 per dosis en te bestellen bij uw vertegenwoordiger of ons kantoor.Foto: Jan Van Noordeinde

Nieuwe MRIJ stier Louis beschikbaar!

Met de inzet van MRIJ stier Louis uit Wolfsgat presenteren wij een stier die elke liefhebber van hoge gehalten zal aanspreken. Hoge gehalten zijn namelijk één van de sterke punten van Louis uit Wolfsgat. Vier generaties op rij achter Louis weten respectievelijk een gemiddeld eiwitpercentage te noteren van maar liefst; 3.99%, 4.05%, 3.90% en 4.00%! Daarbij laat de moeder van Louis ook nog eens hoog vet noteren met 4.98%. Gehalten die een flinke plus opleveren in de melkprijs. De Gonda’s hebben met hun hoge levensproducties bewezen uitermate vruchtbaar te zijn. Bovendien was grootmoeder Gonda 282 (v. Mark 44) een zeer fraaie koe gezien haar AB87 voor algemeen voorkomen. Haar uitzonderlijke kwaliteiten heeft ze doorgegeven aan haar Dominodochter Gonda 303, de moeder van Louis. Ook zij wist best exterieur AB86 ingeschreven te combineren met een beste productie. Met name haar tweede lijst waarin ze in 351 dagen 9.027 kg melk produceerde met 5.11%vet en 4.12% eiwit spreekt tot de verbeelding. Het is dus ook niet zo verwonderlijk dat Louis uit Wolfsgat zelf ook een fraaie verschijning is. Bovendien is de ruim ontwikkelde Louis voorzien van extra breedtemaat en conditie. Met zijn fraaie frame straalt hij de rastypische MRIJ kwaliteiten uit en stapt hij daarbij op beste benen. Met Louis komt er een nieuwe beloftevolle MRIJ stier beschikbaar die niet alleen kansen verdient binnen de zuivere MRIJ populatie maar ook voor wie inkruist een uitstekende keuze kan zijn. Louis is beschikbaar voor € 9,00 per dosis, informeer bij u vertegenwoordiger of via ons kantoor.

Foto: Louis uit Wolfsgat

KI Nieuws en Stierenkaart mei 2018 online!

Hij is er weer! de online versie van het KI Nieuws en Stierenkaart mei 2018. Hopelijk bieden deze edities u veel nuttige informatie en het nodige leesplezier!! Onder de button “KI Nieuws” en “Stierenkaart” kunt u het mei 2018 nummer in z’n geheel lezen.

20 september Open Dag!

KI Kampen organiseert in samenwerking met Van Der Sluis Agri uit Genemuiden weer een Open Dag. Vijf jaar geleden waren wij hier ook al te gast. Samen met Van Der Sluis Agri gaan we weer een mooi evenement neerzetten. De KI Kampen invulling zal in ieder geval een stuk of vijf dochtergroepen zijn en het moet al raar lopen wil exterieurkanon Jotani niet met tweedekalfs dochters in Genemuiden aantreden. In de komende maanden zullen wij u regelmatig informeren over de invulling van het programma.Open Dag 2013 bij Landbouwsluis

Talentinodochter kampioene Fokveeshow Lochem!

Op zaterdag 31 maart werd er weer een fokveeshow georganiseerd op het terrein van loonbedrijf Hoftijzer te Lochem (Zwiep). De tractoren maakten deze dag plaats voor ongeveer 100 topkoeien uit de Achterhoek. In de ijzersterke middenklasse roodbont was het goud voor Holbra Sien 2 de Talentinodochter van Gerrit, Alie en Jouke Holmer uit Laren. De sterk gebouwde Sien 2 wist de concurrentie achter zich te houden mede door haar vast aangehechte uier en sterke stap. Ook nummer drie en vier bij de kampioenskeuring waren dochters van een Kampenstier, twee Youridochters van de maatschap Hofmeijer-Woestenenk hielden de eer hoog. Maar ook bij zwartbont zagen wij twee Kampen nakomelingen in de finale, bij de oudere dieren was het Kindnessdochter Holbra Palody 2 die een eervolle vermelding kreeg. In de jongste klasse was de zelfde eer voor Heuvel Lukokidochter Haarmanna 206, ook voor haar was deze dag brons weggelegd. KI Kampen feliciteert alle inzenders met de behaalde successen!Dochter Talentino: Holbra Sien 2

Indexen april 2018, Jotani overtreft zichzelf!

Veel veranderingen zijn doorgevoerd in deze indexendraai waaronder een vernieuwde NVI berekening en een andere opzet van de fokwaardeschatting voor levensduur. Bovendien zijn bij de fokwaardeschatting voor genomicstieren voor het eerst koeien gebruikt in de referentiepopulatie. Effect van de aanpassing is dat er meer variatie in de genomicfokwaarden van de stieren is. In onderstaande omschrijving volgt in het kort een beschrijving van waar de fokstieren nu staan zonder plussen en minnen ten opzichte van de decemberdraai. Door de veranderingen in de fokwaardeschatting methodiek en de toevoeging van genomics informatie van de koeienpopulatie is vergelijken zinloos. Dat zou appels met peren vergelijken zijn en dat is niet wat we willen.

Bij zwartbont verwelkomen we met Mastenbroeker Leo een uitstekende nieuwkomer. Een stier met allround kwaliteiten en daarbij als Twistzoon uit een outcross koefamilie breed inzetbaar. Sterk scoort Leo met name op de secundaire kenmerken maar ook zijn 108 totaal exterieur en positieve gehalten zijn uitstekende verervingskwaliteiten. Stalgenoot Danshot staat eveneens bekend om zijn allround kwaliteiten en daar veranderd na deze indexdraai niets aan. Hij blijft onveranderd acteren op een hoog niveau met 111 totaal exterieur een prima opgebouwde productie-index: +712 kg melk +0.03% vet 0.00% eiwit goed voor 184 Inet. Heuvel Lukoki ontpopt zich ook steeds meer als een uitstekende allrounder, weliswaar is zijn vetvererving van -0.32% aan de sobere kant maar daar staat een ruime melkplasvererving tegenover van +888kg met een licht positief eiwitgehalte van +0.02%. Voor exterieur scoort Lukoki een mooie 109 totaal en op secundair vlak heeft Lukoki geen aandachtspunten bij gebruik. Hetzelfde geldt voor de homozygote hoornloze stier Caudumer Europol. Ook hij scoort onveranderd sterk op de secundaire kenmerken. Zijn melkvererving is licht ondergemiddeld maar wel met daarbij dik positieve gehalten en ook zijn totaal exterieur van 106 mag gezien worden.

Met afstand is Jotani met 119 totaal exterieur de hoogste exterieurvererver in de ranking. Met 106 frame, 106 type, 113 uier en maar liefst 117 beenwerk. Maar Jotani heeft nog veel meer kwaliteiten in huis, ook op productievlak scoort deze exterieurtopper prima met +587 kg melk -0.24% vet en een mooie +0.06% voor eiwit. Jotani vererft ook prima voor de secundaire kenmerken. Voor geboortegemak scoort hij 98 en kan daarom niet als pinkenstier aangemerkt worden. Wat betreft levensduur ontpopt Jotani zich steeds meer als een echte stayer. De nu 79% betrouwbaarheid brengt hem op een levensduurfokwaarde van meer dan 500 levensduurdagen. Als u de Jotanidochters in de stal hebt kunt u er dus lang van genieten. Stalgenoot en eveneens afkomstig uit dezelfde koefamilie is Red Cliff en ook hij scoort rondom best. Hij blijft met +1481 kg melk onverminderd een uitstekende melkstier en met 104 geboortegemak is Red Cliff wel een pinkenstier. Net als de Jotanidochters bezitten de Red Cliffdochters stayerskwaliteiten met 457 levensduurdagen bij 83% betrouwbaarheid. Baarlinger Martijn zag zijn eerste tweedekalfs dochters in zijn index. Dit brengt hem op een mooie productie-index van +571 kg melk +0.20% vet +0.06% eiwit met daarbij een uitstekende 110 voor totaal exterieur.Mastenbroeker Leo nieuwkomer met allround kwaliteiten!

Leonidasdochter Elza 120 wint in Putten!

Het verplaatsen van Fokveedag Putten 2018 bleek een prima keuze, dit vanwege het extreme winterweer een week eerder. De temperatuur was beduidend beter en mede door de kwaliteit van de aangevoerde dieren was het genieten geblazen in Manege Hippisch Verband. Een mooi resultaat was er voor Elza 120 de Leonidasdochter van de maatschap Prins-Schilder uit Hasselt. De nog jeugdige vaars imponeerde vooral met haar fantastische uier waarvan vooral de achteruierhoogte en breedte tot de verbeelding spreken. Maar ook haar ijzersterke beenwerk maakte indruk deze dag. Reden genoeg om haar het kampioenslint bij de roodbonte vaarzen om te hangen. Familie Prins proficiat en bedankt voor deze mooie Kampenpromotie!Elza 120 met begeleider Rutger Prins

Bart blijft populair!

Hij was al een opvallende verschijning in de toplijst van meest gebruikte roodbonte stieren afgelopen jaar maar Broekhuizen Bart blijft gevraagd. Best opvallend gezien het feit dat hij eigenlijk nog maar een proefstier is. Natuurlijk wisten wij wel dat Bart best populair zou worden, immers, hij liet mooie cijfers zien en kwam uit een best producerende moeder. In haar derde lijst wist zij ruim 12.500 kilogram melk te produceren met 3,95% eiwit, en ook in haar huidige lactatie is zij weer voortvarend gestart. Maar ze lijkt ook steeds beter te worden, onlangs werd haar totaalscore nog met twee punten verhoogd tot een prachtige AB89. Onderweg zijn de veehoud(st)ers gemiddeld genomen erg enthousiast over de Bart kalveren, ze worden vlot geboren (101), groeien flink, laten een mooie breedte zien en ze zijn voorzien van een fraaie kruispartij. Redenen blijkbaar om hem opnieuw in te zetten. Maar ook zijn afwijkende aAa code van 516 draagt bij aan zijn populariteit. Verder bezit Bart het specifieke kenmerk A2A2 en is hij een goede bevruchter. Al met al punten genoeg die ervoor zorgen dat Bart nog steeds op menig inseminatielijstje prijkt. Bart is zowel conventioneel als gesekst beschikbaar.Broekhuizen Bart, aAa 516

aAa onderdeel van KIK stieradviesprogramma

Voor de gebruikers van het KIK stieradvies niets nieuws onder de zon. Die wisten dat al lang en halen hun voordeel uit de combinatie KIK stieradvies en aAa. De laatste jaren zien we het aAa gebruik gestaag doorgroeien en de groep veehoud(st)ers die al wat langer met aAa bezig zijn gaan er vrijwel allemaal mee door. Toch een teken dat men er voordeel in ziet. Voordeel wat je in dit verband kan vertalen naar betere koeien in de stal. Eigenlijk is aAa een heel simpel systeem. Om een betere generatie koeien te fokken moeten de vaderdieren die kwaliteiten toevoegen die de moederdieren het hardst nodig hebben. Zes groepen van kwaliteiten geven inzicht in het functioneren van een dier. Hier kijken we niet naar de papieren scores maar hier kijken we naar het dier zelf. Voor veehoud(st)ers is het vervolgens heel simpel. Zoek de juiste stieren erbij die passen in uw bedrijfsvoering en klaar is uw fokprogramma. Voor het selecteren van de juiste stieren kunt u gebruik maken van het KIK stieradviesprogramma. Dus voor maximale genetische vooruitgang in de stal aAa en KIK gebruiken!Klik hier voor meer informatie

aAa codes voor kampenstieren!

Zoals elk jaar zijn ook nu de aAa analyseurs weer in de stal wezen kijken om de jongste lichting stieren van aAa codes te voorzien. De codes die aan de allerjongste stieren zijn gegeven zullen we publiek maken wanneer we deze stieren daadwerkelijk inzetten. Omdat er nog een aantal oudere stieren gecodeerd zijn die al wel beschikbaar zijn even een snelle update. De actiestier van januari Creijland Danny kreeg 543 en de actiestier van deze maand Jennekes Baryton 315. KIK Topfit de Red Holstein actiestier van deze maand kreeg 234. De fokstier Baarlinger Martijn en Heuvel Lukoki hebben we helemaal uit laten punten. Martijn kreeg nu 135264, iets afwijkend van wat hij had. Heuvel Lukoki kreeg er 642 bij achter en is nu 513642.Baarlinger Martijn aAa 135264Heuvel Lukoki aAa 513642

Baarlinger Martijn verrast steeds weer!

Soms duurt het even wanneer de kwaliteiten van een stier komen bovendrijven maar naarmate de dochters van Baarlinger Martijn langer in productie zijn bevestigen de cijfers steeds meer de geluiden uit de praktijk. Baarlinger Martijn, Idealzoon uit een AB87 Kianmoeder, heeft ondertussen de eerste dochters in de tweede lactatie en deze blijken flink door te stijgen in productie. Met zijn index gebaseerd op de tweede lactatie van bijna 600 kilogram melk met dikke gehalten geeft hij dit mooi weer en past hij prima in het huidige fosfaat tijdperk. Maar ook op exterieurvlak weet Martijn te overtuigen met een prachtige onderbalk. Het zijn koeien die veel inhoud bezitten en hellende kruizen hebben. Martijndochters bezitten vast aangehechte uiers waarvan de spenen iets langer zijn dan gemiddeld. Daarnaast is het beenwerk prima van kwaliteit en het beengebruik super. Wie graag aan roodbont wil vasthouden heeft met Martijn een betrouwbare stier tot zijn beschikking. Martijn is volop beschikbaar voor 16 euro/dosis.Dochter Baarlinger Martijn: Wendy 13 AB87, net begonnen aan haar tweede lijst met een dagproductie van ruim 58 kilogram melk!Actiestier Danny Rf van alle markten thuis!

Hoe mooi wil je het jaar beginnen, deze woorden zijn zeker van toepassing op de actiestier van januari Creijland Danny Rf. Afkomstig uit de stal van Landbouwbedrijf van Creij uit Landhorst heeft Danny een afstamming waarin we louter fokstieren zien. Als vader heeft hij de huidige nummer één NVI stier Danno, en aan moederszijde vinden wij achtereenvolgens met Jerudo en Mascol twee stieren die een enorm positieve bijdrage hebben geleverd aan de Holsteinfokkerij. Maar naast zijn betrouwbare afstamming heeft Danny Rf meer, zo komt hij uit een eiwitrijke familie waar zijn moeder een gemiddeld eiwitgehalte noteert van 3,55% en grootmoeder met 3,77% haar nog overtreft. Tevens is Danny Rf drager van het A2-A2 gen. Kijken wij naar zijn verwachtingswaarde dan zien we ook nog eens fraaie cijfers voor uiergezondheid, vruchtbaarheid en klauwgezondheid. Zelf is Danny Rf een normaal ontwikkelde stier die even iets breder is dan gemiddeld en beste benen bezit. Kortom, gebruik Danny Rf volop, om de prijs hoeft u het niet te laten want ook deze hoog geteste genomicsstier kost gewoon vijf euro!Creijland Danny Rf

Een mooi 2017 voor KI Kampen!

Nu het jaar 2017 ten einde loopt is het tijd om even terug te kijken maar ook om vooruit te kijken naar 2018. Voor onze sector was 2017 een jaar met hoge ruwvoeropbrengsten en een herstellende melkprijs. Maar ook een jaar met veel vragen en onzekerheden over de toekomst. Dit maakt het ondernemen lastig, alleen met zekerheid kan men gericht ondernemen. Zekerheden die KI Kampen u wel biedt met gedegen stieren die voortkomen uit bewezen koefamilies. Door deze filosofie zijn er ook het afgelopen jaar weer meerdere stieren doorgebroken, denk aan Jotani, Danshot, Martijn, Lukoki en Sana. Stuk voor stuk stieren die een wezenlijke bijdrage leveren aan een hoger inkomen en minstens zo belangrijk veel werkplezier. Voor KI Kampen waren er vele mooie momenten dit jaar. Vooral de dochtergroepen van Jotani en Bulykin op de NRM en de fantastische dochtergroep van Danshot samen met de moeder en grootmoeder op de RMV Hardenberg waren hoogtepunten. Een lijn die wij samen met u als veehoud(st)er hopen door te zetten in 2018! Zekerheden waar op u kunt bouwen!

Het gehele KI Kampenteam wenst u gezellige kerstdagen en een voorspoedig, gelukkig en vooral gezond 2018!Dochtergroep Danshot RMV Hardenberg 2017Dochtergroep Jotani NRM 2017

KI Nieuws en Stierenkaart januari 2018 online!

Hij is er weer! de online versie van het KI Nieuws en Stierenkaart januari 2018. Hopelijk bieden deze edities u veel nuttige informatie en het nodige leesplezier!! Onder de button “KI Nieuws” en “Stierenkaart” kunt u het januari 2018 nummer in z’n geheel lezen.Succes op HHH show voor moeder Ahoy!

Wie afgelopen zaterdag aanwezig was bij de HHH show in Zwolle heeft kunnen genieten van zeer fraaie koeien. Voor de familie Albring uit Drouwenermond was het een dag om niet snel te vergeten. Zij wisten meerdere successen te bemachtigen waaronder het reserve kampioenschap roodbont midden. Hoe mooi is het dat KI Kampen juist in de maand december met Drouner Ahoy (Amax x Kanu P) een stier inzet die voorkomt uit deze kampioene. We hebben het over Drouner AJDH Aiko 1267, de Kanu P moeder van Drouner Ahoy. Net drie weken geleden voor de tweede keer afgekalfd wist zij met haar sterk gebouwde frame en haar vast aangehechte uier de jury te overtuigen van haar kwaliteiten. Als vaars werd zij al beloond met 87 punten en wist zij al een mooie derde plek te bemachtigen op de HHH show 2016. Nadat zij een mooie eerste lijst liet noteren van 9.497 kilogram melk met 3,72% eiwit wist ze dit jaar door te dringen tot de finale middenklasse roodbont met het reserve kampioenschap als resultaat. Met Drouner Ahoy hebben wij deze maand een actiestier beschikbaar die veel vergelijkingen vertoont met haar moeder, sterk gebouwd en voorzien van beste benen en die met 354 een niet alledaagse aAa code bezit. Familie Albring en alle andere prijswinnaars van de HHH show 2017 gefeliciteerd met de behaalde successen!Moeder Drouner Ahoy: Drouner AJDH Aiko 1267

Prima indexendraai KI Kampen!

De fokstieren van KI Kampen handhaven zich uitstekend in de ranking na de decemberdraai. Nieuwkomers zijn er deze draai wel maar omdat de betrouwbaarheid nog laag is willen we nog even wachten met publiceren. Daar komt nog bij dat in april 2018 de NVI berekening op zijn kop gaat en dan is het nog maar even afwachten waar deze stieren uitkomen. Desalniettemin hebben we in het afgelopen jaar al wel acht nieuwe fokstieren doorgekregen die zich stuk voor stuk prima manifesteren in de ranking. Danshot, hoge nieuwkomer van de augustusdraai stijgt naar 206 NVI (+6) en handhaaft eveneens zijn hoge exterieurindex van 112 totaal. Ook voor productie weet Danshot wederom mooie cijfers te noteren met +775 kg melk met vlakke gehaltes uitkomend op 197 inet. Voor de secundaire kenmerken laat hij nergens een steek vallen waardoor hij een prima allrounder is op het hoogste niveau. Met 216 NVI (+40) is outcross stier Heuvel Sana de grootste stijger in het KI Kampen fokstierregiment. Hoogste NVI stier blijft Big Winnetoe ondanks een licht verlies blijft deze gehaltenvererver met 225 NVI prima presteren. Caudumer Europol PP Rf eveneens een nieuwkomer van de augustusdraai voegde 19 punten toe aan zijn totaal en komt nu op 176 NVI waarmee hij opnieuw de hoogste dochtergeteste homozygote hoornloze stier van Nederland is. De kwaliteiten van Heuvel Bulykin komen steeds meer tot uitdrukking in zijn cijfers. Deze draai voegde hij opnieuw 12 punten toe aan zijn NVI score en hij komt nu op 159 NVI. Een andere troef uit de Heuvelfokkerij is Hoekland Maikzoon Heuvel Lukoki, ook hij weet zijn fokstiercarrière een prima vervolg te geven met 173 NVI in zijn tweede indexendraai. Zijn kwaliteiten zijn allround, een prima productievererving, solide exterieur in combinatie met prima cijfers voor de secundaire kenmerken.

Bij roodbont blijft Jotani onveranderd de absolute nr 1 exterieurstier met 118 totaal, nu met 167 gekeurde dochters. Ook zijn productie-index blijft keurig op peil met +623 kg melk -0.25% vet in combinatie met een mooie plus voor eiwit van +0.05%. Voor de secundaire kenmerken zijn de verschuivingen nihil waardoor Jotani keurig in de top van de ranking blijft met 215 NVI. Hierbij heeft Jotani gezelschap van de stalgenoten Youri 202 NVI (+6), Baarlinger Martijn 178 NVI (+17) en Aalshorst Special 165 NVI (+6). Alleen Red Cliff moet met het aan de melk komen van zijn fokstierdochters een pas op de plaats maken in de ranking (-30) uitkomend op 131 NVI. Hoofdzakelijk veroorzaakt door een lagere inschatting van zijn levensduurfokwaarde. Baarlinger Martijn ontpopt zich steeds meer als een sterke allrounder met een mooi opgebouwde productie-index: +553kg melk +0.16% vet +0.08% eiwit goed voor 200 inet. Met 111 totaal exterieur kan Baarlinger Martijn eveneens bestempeld worden als exterieurcrack.Danshot, prima allrounder!